Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Під час туру Європою спецпредставник Китаю пропонував віддати РФ окуповані території, - WSJ

 

Під час свого туру Європою спецпредставник Китаю Лі Хуей пропонував залишити під контролем Росії тимчасово окуповані території України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на WSJ.

Лі Хуей, який цього місяця відвідав Київ, Варшаву, Берлін, Париж і Брюссель, також закликав європейські уряди розглядати Китай як економічну альтернативу до Вашингтона. Він також наполягав на тому, що країни мають діяти швидко, щоб припинити війну Росії проти України, перш ніж вона пошириться далі.

Водночас європейські дипломати заявили, що вони прагнули передати три ключові повідомлення під час зустрічі з Лі:

* Китай повинен продовжувати тиснути на Росію щодо заборони використання ядерної зброї,
* Китай не повинен надавати Росії військову допомогу та має засудити агресію Москви,
* Китаю слід підтримати міжнародні зусилля щодо безпеки Запорізької АЕС.

Дипломати з кількох із цих країн заявили, що вони тісно координували дії, щоб переконатися, що Лі отримав таке ж повідомлення від європейських союзників.

Французький чиновник, який зустрічався з Лі цього тижня, сказав китайському дипломату, що Париж переконаний: Пекін може відігравати конструктивну роль у досягненні справедливого та тривалого миру в Україні.

При цьому після візиту Лі до Варшави МЗС Польщі повідомило, що заступник міністра, який зустрічався з китайським дипломатом, сказав йому: "Польща стурбована заявами Пекіна про прагнення зміцнити двосторонні відносини з Росією, державою-агресором".

В свою чергу джерела видання серед офіційних осіб ставлять під сумнів здатність Китаю діяти як чесний посередник у будь-яких переговорах.

Чиновники пояснили Лі, що не вірять, що мир буде можливим, поки російські війська не вийдуть з України. Вони додали тезу про те, що "неможливо відокремити Європу від Америки" і те, що Європа не відмовиться від підтримки України.

Одне з джерел видання вважає, що основні інтереси Китаю полягають у тому, щоб Росія не програла війну і щоб Москва утрималася від використання ядерної зброї.

Позиція Китаю у війні

Китай не засудив російську агресію проти Україна, але й офіційно не підтримав Кремль. При цьому Пекін "рятує" російську економіку, що потрапила під значні санкції через ведення війни проти України. Китай закуповує російські енергоносії, а китайський експорт до Росії товарів, таких як комп'ютерні мікросхеми та інша електроніка, яка мають цивільне та військове використання, значно зріс.

До того ж китайський лідер Сі Цзіньпін у березні відвідав Москву та зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним незабаром після того, як Китай оприлюднив свою "мирну пропозицію" щодо врегулювання війни.

Тоді Сі сказав Путіну, що їхні країни мають "багато схожих цілей" і що "за допомогою нашої співпраці та взаємодії ми обов'язково досягнемо цих цілей".

Європейські столиці заявили, що мирна пропозиція Китаю і таке ставлення до Росії продемонстрували, що Пекін не дотримується нейтральної позиції щодо війни, та стоїть на боці Москви.

"Мирна формула" Китаю

Китай заявив про намір виступи миротворцем та оприлюднив так званий "мирний план", який складається з 12 пунктів. Пекін закликав до припинення вогню та мирних переговорів, та не говорив про вивід російських військ з України.

Тоді в Україні, Європі та США розкритикували "мирні ініціативи" Пекіна, нагадавши про зв'язки з РФ. Після цього президент України Володимир Зеленський провів телефонні переговори з Сі, а потім Пекін відправив свого спецпредставника до України.

За матеріалами: РБК-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2214
 0,0059
0,02
EUR
1
42,3670
 0,0750
0,18

Курс обміну валют на сьогодні, 10:56
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9582  0,03 0,08 39,5025  0,05 0,12
EUR 42,1375  0,11 0,27 42,9400  0,08 0,18

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,0300  0,10 0,27 39,0550  0,10 0,27
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес