Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Єврокомісія офіційно запропонувала стелю ціни на газ

 

На тлі світової енергетичної кризи у Євроcоюзі розробили екстрений механізм корекції газового ринку. Цей механізм покликаний захистити громадян та економіку ЄС від надмірно високих цін на природний газ та стабілізувати європейський ринок енергоносіїв. Нововведення представила єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон у Страсбурзі у вівторок, 22 листопада.

Згідно з пропозицією Єврокомісії, механізм набуде чинності за двох одночасних обставин. Перше: підвищення ціни ф'ючерсів на місяць уперед до 275 євро за мегават-годину упродовж двох тижнів (за основу береться газовий індекс TTF). Друге: розбіжність ціни на газ у ЄС порівняно з іншими міжнародними індексами або на ринку зрідженого природного газу більш ніж на 58 євро за мегават-годину протягом десяти днів. Якщо є обидві умови, то торгові операції за цінами вище зазначеного рівня здійснюватися не будуть.

Рішення про набуття чинності екстреного механізму ухвалюватимуться Єврокомісією упродовж одного дня на підставі експертної оцінки. Деактивація механізму має відбуватися автоматично після повернення цін на гранично допустимий рівень.

"Крайній захід", на який пішов Брюссель

"Це не втручання, спрямоване на утримання ринкових цін на штучно низькому рівні. Це крайній захід, який дозволить запобігти надмірному зростанню цін, яке не відповідає ситуації на світовому ринку", - прокоментувала пропозицію Єврокомісії Сімсон.

При виробленні цінової межі за основу було взято серпневі показники. Тоді країни Євросоюзу кинулися закуповувати газ, щоб заповнити свої сховища на зиму, і індекс TTF досяг рекордних 349 євро за мегават-годину. Наразі ціна впала до 116 євро/МВтг, при тому, що у 2020 році вона становила 15 євро/МВтг.

Євросоюз боїться втратити постачальників природного газу

Під час дії екстреного механізму Євросоюз стежитиме за ситуацією на випадок ризиків для виконання довгострокових контрактів щодо постачання газу та загрози недостатньої пропозиції. У таких ситуаціях Єврокомісія буде змушена переривати дію механізму. Важливо, щоб Євросоюз залишався надійним партнером для постачальників на газовому ринку і міг у середньо- та довгостроковій перспективі покрити свій попит, зазначають у Брюсселі.

Якщо рада міністрів енергетики країн, що входять до ЄС, схвалить це нововведення 24 листопада, воно набуде чинності 1 січня 2023 року і діятиме упродовж року.

Євросоюз продовжує виробляти рішення для виходу із глобальної енергетичної кризи. Головною його причиною в Брюсселі називають одностороннє припинення Росією постачання газу до ЄС. Оскільки вони здійснювалися газопроводами, ринок раптово недорахувався колосальних обсягів газу. До цього 40 відсотків газу ЄС купував у Росії. Нині, за даними Єврокомісії, частка російського газу на ринку Євросоюзу не перевищує 10 відсотків.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,7879
 0,1842
0,47
EUR
1
42,3821
 0,1032
0,24

Курс обміну валют на вчора, 11:13
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4537  0,11 0,28 39,9930  0,10 0,24
EUR 42,1926  0,09 0,20 42,9974  0,11 0,25

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7600  0,25 0,63 39,8100  0,26 0,66
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес