Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Зеленський на саміті G20 запропонував українську «формулу миру» з 10 кроків

 

Президент України Володимир Зеленський у своїй дистанційній промові на саміті Групи двадцяти розповів про те, як Київ бачить шлях до припинення війни і вирішення створених війною глобальних проблем, запропонувавши формулу з десяти кроків.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Першим пунктом він назвав радіаційну та ядерну безпеку й унеможливлення російського ядерного шантажу.

Для цього він запропонував наполягати на виведенні російських військ із Запорізької АЕС та передачі станції під контроль МАГАТЕ й українського персоналу. Президент нагадав, що Україна запропонувала направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні електростанції для їхньої більшої безпеки.

Також він закликав лідерів і далі жорстко доносити до Росії сигнал про неприпустимість погроз ядерною зброєю. "Будь ласка, застосовуйте всю вашу міць, щоб змусити Росію відмовитися від будь-яких погроз ядерною зброєю. Підставою для таких зусиль може бути Будапештський меморандум і відповідні можливості держав підписантів", - зазначив Зеленський.

Другим пунктом Зеленський запропонував безстрокове продовження так званої "зернової угоди" та її розширення на порти Миколаєва та Ольвії.

Крім того, він запропонував лідерам приєднатися до ініціативи з допомоги найбіднішим країнам світу "Зерно з України", перше судно в рамках якої вирушить до Ефіопії. "Україна може цьогоріч експортувати 40 млн тонн продовольства, і хай суттєва частина буде направлена тим, хто страждає найбільше. Що конкретно ми пропонуємо - кожна країна може долучитися з конкретним внеском і стати співтворцем у боротьбі з голодом", - зазначив президент.

Третім пунктом він підняв питання енергетичної безпеки. Зеленський подякував партнерам за надані системи ППО та ПРО і закликав ще більше наростити таку допомогу. На додачу, він запропонував спрямувати місію ООН на об'єкти критичної інфраструктури для оцінки руйнувань і запобігання новим атакам. Треба прискорити відправку цієї місії. Це буде конкретним внеском міжн спільноти у стабілізацію ситуації в Україні та Європі, а отже і на глобальному енергоринку", - зазначив Зеленський.

Також він пропонує обмежити експортні ціни на російські енергоресурси, що і сприяло би зниженню глобальних цін, і стало би ще однією формою покарання Росії за агресію.

По-четверте, Зеленський закликав міжнародну спільноту допомогти з роботою над звільненням полонених - "усіх на усіх", поверненням депортованих українців та політв'язнів, та дорікнув МКЧХ за бездіяльність на цьому напрямку.

П'ятим і шостим пунктом він назвав виконання статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України без будь-яких компромісів з Росією, виведення всіх військ країни-агресора з української території і припинення бойових дій, відновлення контролю України над усіма ділянками кордону. "Росія повинна підтвердити територіальну цілісність України в рамках відповідних резолюцій Генасамблеї ООН і відповідного масиву договірно-правових документів", - наголосив президент.

Сьомим пунктом Зеленський назвав забезпечення справедливості за злочин агресії - шляхом створення спецтрибуналу щодо злочину агресії та міжнародного механізму для відшкодування збитків, завданих війною, за рахунок Росії.

Восьмим пунктом він згадав оцінку завданих війною екологічних збитків і роботу над подоланням їхніх наслідків.

Дев'ятий пункт у запропонованій формулі - недопущення ескалації та повторної агресії, для чого Україна вже запропонувала "Київський безпековий компакт".

"Ми маємо провести міжнародну конференцію для фіксації ключових елементів повоєнної безпекової архітектури у євроатлантичному просторі, включно з гарантіями для України. Головним результатом конференції має стати підписання Kyiv Security Compact", - сказав Зеленський, зазначивши, що це можливо було б зробити "навіть цього року".

Десятий пункт у формулі - документ, що фіксує завершення війни.

Ключові теги: Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3969
 0,1376
0,35
EUR
1
42,3359
 0,0261
0,06

Курс обміну валют на 03.05.24, 11:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3315  0,04 0,11 39,8738  0,05 0,14
EUR 42,1796  0,00 0,01 42,9208  0,04 0,10

Міжбанківський ринок на 03.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,15 0,38 39,4400  0,12 0,29
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес