Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Хав'єр Мілей. Аргентину може очолити зірка ТікТоку, який підтримує і Україну, і Трампа

Хав'єр Мілей. Аргентину може очолити зірка ТікТоку, який підтримує і Україну, і Трампа

 Георгій Ерман / BBC Україна

Всі центробанки є "сміттям", національної валюти треба позбутися на користь долара, а панівну "політичну касту" викинути з владних кабінетів, аби звільнити народ від державного ярма. Такі погляди пропагує праворадикальний кандидат Хав'єр Мілей, який цієї неділі отримав 30% голосів на виборах в Аргентині і змагатиметься за посаду президента у другому турі.

Його ставлять в один ряд з такими лідерами альтернативних правих, як експрезидент США Дональд Трамп та експрезидент Бразилії Жаїр Болсонару - Мілей і не заперечує свою симпатію до них. Але, на відміну від них, рішуче підтримує Україну.

Вибори відбуваються на тлі глибокої втоми аргентинців від високих темпів інфляції і зростання цін. Якщо в січні 2019 року долар США в Аргентині коштував 38 песо, в січні 2022 року -109, то у жовтні 2023 року вже 368 песо. Бідність зростає і вже перевищує 40%.

Тож не дивно, що у другому турі 19 листопада Мілей має шанси перемогти кандидата чинної влади Серхіо Массу, який набрав 36% у першому турі, і відкрити нову главу в історії Аргентини - найбільш праворадикальну з часів падіння військової хунти і повернення країни до демократії у 1983 року.

Що відомо про політика, якого ЗМІ охрестили "Королем", "Левом" та "Божевільним"? І чому він підтримує Україну?

Хто він такий і чому про нього всі говорять

Хав'єр Мілей. Аргентину може очолити зірка ТікТоку, який підтримує і Україну, і Трампа

 Мілей обіцяє позбавити аргентинців ярма, накладеного державою

Хав'єр Мілей прийшов в аргентинську політику лише два роки тому і одразу став одним із найпопулярніших лідерів.

53-річний політик походить з середнього класу, його батько був власником автобусного перевізника. За словами Мілея, батько бив його, особливо жорстоко, коли 11-річний хлопець насмілився сказати, що рішення аргентинської військової хунти розпочати війну з Великою Британією за Фолклендські острови, закінчиться фіаско через нерівність сил двох країн. У тій війні 1982 року Аргентина програла, а керівники військової хунти незабаром втратили владу та згодом постали перед судом.

Прізвисько "Божевільний" Мілей отримав у молодості, коли був голкіпером однієї з професійних футбольних команд.

"Левом" його називають за пишну зачіску з бакенбардами - політик каже, що надихнув його на такий зовнішній вигляд Мік Джагер. Він великий шанувальник року і керував гуртом Everest, який робив кавери на пісні The Rolling Stones. З тих часів Мілей не припиняє носити шкіряну куртку і називає себе англофілом, в культурному плані.

В інтерв'ю Economist Мілей згадував, що припинив грати у професійний футбол саме черз гіперінфляцію, яка наприкінці 80-х охопила Аргентину. Аби дослідити, як країна може подолати цю халепу, він отримав економічну освіту в двох провідних вишах країни.

Погляди Мілея на економіку змінювалися, врешті-решт він став прихильником австрійської школи економічної думки, заснованої уродженцем Львова Людвігом фон Мізесом. Якщо коротко, серед представників цієї школи аргентинський політик найбільш близький за поглядами до "анархо-капіталіста" Мюррея Ротбарда - противника існування центробанків, високої інфляції і ведення війн.

"Ми розуміємо державу як злочинну організацію, насильницьку організацію, яка живе крадіжкою у чесних людей. І [ми віримо, що] суспільство набагато краще функціонує без держави, ніж з державою, я маю на увазі, на ідеальному рівні", - пояснював Мілей свій "анархо-капіталізм" виданню Economist.

Він визнає, що прикладів реалізації подібних проєктів раніше не було, але вірить, що новітні технології дозволять рухатися в напрямку такої держави. Прикладом для економічного розвитку називає сучасну Ірландію, яка стала хабом для світових IT-гігантів.

У 2010-х роках Мілей став одним із найбільш популярних коментаторів економічної ситуації в країні на телеканалах. Журналістам подобалися його нетрадиційні погляди на економічні проблеми і те, що Мілей не лізе за словом у кишеню під час суперечок з опонентами. У 2021 році він заснував власну передвиборчу коаліцію "Свобода прямує вперед" і на парламентських виборах ця політична сила здобула того ж року третє місце.

Зараз Мілей пропонує відмовитися від нестабільної національної валюти - аргентинського песо, яке політик порівнює з "екскрементами", - через "вільну валютну конкуренцію" і доларизацію економіки. Він хоче ліквідувати Центральний банк, приватизувати державні компанії, різко скоротити уряд - з 18 до 8 міністерств та кількість чиновників, скоротити субсидії на газ та електрику.

Мілей виступає проти абортів, гендерної освіти в школах, підтримує вільне володіння зброєю, заперечує наявність глобального потепління. Він ще й назвав папу Франциска, також аргентинця, "представником зла на Землі", який має "пристрасть до вбивць-комуністів", і заперечував загальноприйняту кількість жертв "Брудної війни" аргентинської військової хунти (1976-1983) проти лівої опозиції - 30 тисяч людей.

Мілей вважає, що хунта вбила понад 8 тисяч людей і оцінює цей період історії Аргентини як війну між підпіллям, яке прагнуло встановити комуністичну диктатуру, та безпековими структурами, в якій обидві сторони скоювали злочини.

Це все дозволило йому завоювати симпатії праворадикальних виборців і викликало відразу з боку лівих.

"Мілей знає, як зв'язати "езкотику" з втомою аргентинського суспільства, яке вважає за краще відправити все до біса, а не продовжувати жити так, як живе зараз", - відзначив у коментарі BBC Mundo Хуан Негрі, директор відділу політичних наук і державного управління в університеті Торкуато ді Телла.

Особливістю передвиборчої кампанії Мілея є агітація за нього багатьох молодих інфлюенсерів у ТікТок.

Опонент Мілея - міністр економіки Серхіо Масса - захищає втручання держави в економіку. Його підтримують лівоцентристські сили, пов'язані з політичним рухом перонізму - послідовників харизматичного експрезидента Аргентини Хуана Домінго Перона (1946-1955, 1973-1974).

Сам Масса за поглядами є скоріше лібералом, намагається завоювати популярність завдяки ініціативам зі скорочення податку на доходи працівників або пільги для сотень тисяч малих і середніх підприємств у боргах. Якщо коротко - традиційний і врівноважений політик, популярності якого не завадила навіть перебування на посаді міністра економіки під час надзвичайної інфляції.

 Серхіо Масса з дружиною Маленою Галмаріні

Патрісія Буллріч, яка отримала на виборах 23%, закликала своїх виборців голосувати проти Масси. Нинішню владу вона звинувачує у руйнуванні майбутнього країни та затягуванні її у борги.

"Популізм збіднив країну, і я не належу до тих, хто збирається прийти і привітати повернення до влади того, хто був частиною найгіршого уряду в історії Аргентини", - сказала вона.

Водночас Буллріч не підтримала прямо і Мілея. Її виборці мають більш помірковані погляди щодо економіки і не поділяють ідеї про розпуск Центрального банку і пропозицію про доларизацію економіки.

Після перемоги Мілей пообіцяв створити уряд національної єдності, в який скоріше за все, увійдуть представники інших правих сил Аргентини.

Другий фактор - це боротьба між гнівом та страхом. Незадоволені економічною ситуацією аргентинці можуть підтримати Мілея, який виступає проти "політичної касти" країни. Водночас Масса пропонує виборцям визначеність замість радикальних змій.

Врешті-решт, на результат виборів може також вплинути курс песо щодо долара. Якщо він обвалиться до другого туру виборів 19 листопада, то в Мілея буде більше шансів виграти від роздратування аргентинців.

 Мілей обіцяє виборцям доларизувати економіку і позбутися слабкої національної валюти

Прихильник Трампа та України

Мілей каже, що поділяє погляди та цінності експрезидентів США та Бразилії Дональда Трампа і Жаїра Болсонару. У разі обрання президентом він обіцяє відійти від тісних стосунків з Китаєм та Бразилією, лідера якої Лулу да Сілву вважає комуністом, і зробити союзниками Аргентини США та Ізраїль, до якого хоче здійснити перший візит на посаді президента.

Проте, на відміну від Трампа і Болсонару, Мілей рішуче підтримує Україну. На початку російської агресії він брав участь в одному із заходів на підтримку українців.

"Я приніс прапор України, тому що, якщо ми захищаємо ідеї свободи, ми не можемо підтримувати та приймати вторгнення Росії в Україну. Позиція уряду є слабкою, є позицією співучасника найгірших диктатур на землі, автократів", - заявив він тоді.

В інтерв'ю Economist Мілей відзначив, що в перші місяці перебування на посаді президента обов'язково зустрінеться з Володимиром Зеленським, а Путіна вважає "автократом". Він відзначив, що йшов на демонстрацію на підтримку України з прапором, який йому передали в українському посольстві.

Загалом кандидат ставить Росію в один ряд з Китаєм - у перелік автократичних держав, які є ворогами свободи.

Хав'єр Мілей. Аргентину може очолити зірка ТікТоку, який підтримує і Україну, і Трампа

 Чотири ключових кандидати на президентських виборах - Патрісія Буллріч, Серхіо Масса, Хав'єр Мілей та Хуан Ск'яретті - підтримали Україну

У вересні 2023 року Мілей взяв участь у заході в посольстві України в Аргентині, під час якого сфотографувався з послом Юрієм Клименком, тримаючи аркуш паперу з написом "Ми з Україною". Щоправда всі його основні конкуренти, зокрема, Серхіо Масса, зробили те саме.

В Аргентині живе 300-400 тисяч мешканців українського походження (серед 47 млн населення), чиї предки прибули до країни наприкінці XIX- на початку XX сторіччя. Серед них - відомі культурні діячі та спортсмени. Це посприяло тому, що всі основні кандидати поспішили виявити солідарність з Україною.

Аргентина наразі голосує за цілісність України в Генасамблеї ООН, проте аргентинський президент Альберто Фернандес, чиї повноваження завершуються 10 грудня, заперечує можливість будь-яких поставок озброєнь Україні.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5345
 0,1025
0,26
EUR
1
42,3098
 0,0112
0,03

Курс обміну валют на вчора, 10:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3729  0,01 0,03 39,9288  0,00 0,00
EUR 42,1825  0,05 0,12 42,9621  0,03 0,07

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5300  0,10 0,26 39,5550  0,09 0,24
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес