Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Польща змінила правила для іноземців: що треба знати українцям-мігрантам

 

У кінці січня Польща змінює закон про іноземців – набувають чинності деякі правки, про які важливо знати мігрантам. Що передбачають зміни та на що необхідно звернути увагу українцям, які планують жити в Польщі, – у статті рублики світових новин.

Про зміни у польському законодавстві розповіла консультантка з питань легалізації Українського дому Оксана Пестрикова у розмові з 24 каналом.

Які зміни чекають на українців, які працюють у Польщі

14 січня уряд Польщі оприлюднив оновлений закон про іноземців. За два тижні зміни набувають чинності – з 29 січня українці у Польщі мають послуговуватися новими правилами та нововведеннями для мігрантів.

Здебільшого зміни у законі передбачені для карти побиту, а також карти побиту з метою виконання праці. На нововведення щодо праці радять звернути увагу тим, хто приїжджає в Польщу на заробітки:

  • Відтепер Польща не буде вимагати прописки від мігрантів. Також не треба буде подавати договір про оренду житла на території країни – відтак іноземці можуть не подавати свою прописку в Польщі та підтверджувати місце свого проживання.
  • Замість прописки закон вимагатиме від мігрантів дані про дохід на території Польщі. Якщо кошти, які отримує людина з-за кордону, будуть меншими за мінімальну зарплату а Польщі (3010 злотих), то іноземець не зможе отримати легалізацію від країни.
  • Зазначається, що це стосується не тільки роботи на повну ставку. Мігрант може працювати і на пів ставки, і навіть менше. Польща лиш вимагає, щоб сумарно на місяць в іноземця виходила мінімалка – інакше у легальній роботі буде відмовлено.

    Пестрикова пояснила, що працівник може працювати на кількох роботах та отримувати гроші від кількох роботодавців. Якщо іноземець накопичує гроші від кількох праць, то документи про кошти подаватимуться окремо від кожного місця роботи.

    Прив’язка карти побиту до роботодавців

    За словами Пестрикової, після оприлюдення нововведень у соцмережах поширилося багато неправдивої інформації щодо прив’язки карти побиту до тих, хто надає роботу мігрантові.

    Карта побиту дійсно досі матиме прив’язку до роботодавців. Винятком з правил стануть ті, хто отримав звільнення від обов’язку мати дозвіл на працю.

    Проте з кінця січня умови, за яких не треба змінювати дозвіл на працю, розширилися. Тепер працівникам-мігрантам не треба буде повідомляти воєводу та змінювати дозвіл, якщо:

  • зростає зарплата робітника,
  • змінюється посада у компанії,
  • змінюється кількість робочих годин.
  • Також не треба буде перереєстровуватися тим, хто змінює роботодавця – для оформлення нової карти не треба буде подавати документи та проводити нову реєстрацію. Щоб змінити місце роботи або роботодавця, треба буде тільки змінити дозвіл. Це відбувається після подачі документів від нового роботодавця.

    Про тривалість процедури досі немає жодної інформації. Експертка припустила, що про строки розкажуть до кінця січня.

    Відтепер «Освядчення» - на 2 роки

    Польське «Освядчення» – запрошення, яке раніше видавалося на пів року, тепер видаватиметься на 2 роки. Завдяки цьому іноземцям на території Польщі стане значно легше отримувати працевлаштування.

    Іноземці, які прибували в Польщу та офіційно оформлювалися на роботу, могли працювати лише 180 днів на 12 місяців. У 1 день роботи мігрант повинен був письмово засвідчити про початок роботи польський уряд.

    Раніше люди з піврічним «освядченням» часто не встигали отримати польський дозвіл на роботу – «зезволення» типу А. У результаті багато мігрантів опинялися в Польщі без змоги працювати.

    Пестрикова запевнила, що тепер має стати значно менше людей, які опинилися в країні без можливості заробляти гроші.

    Скільки триватиме розгляд справи

    За оновленими правилами, терміни розгляду карти тимчасового побиту на території Польщі триватимуть до 60 календарних днів. Якщо проводиться апеляція справи мігранта – розгляд може тривати до 90 днів.

    Іноземному працівнику варто звернути увагу – відлік днів починається тільки з того моменту, як він отримав усі документи для розгляду справи:

  • Анкету
  • Паспорт
  • Фото
  • Оплату
  • Відбитки пальців
  • Справи тих, хто надсилає документи поштою, буде розглядатися впродовж 60 днів від моменту, коли людина прийшла до управління й склала відбитки пальців, а не відтоді, як надіслала документи. Це стосується й апеляції, зазначила експертка.

    Раніше розгляд справ міг затягуватися на невідомий термін – були випадки, коли іноземці чекали на розгляд цілий рік.

    Що чекати українцям, які мають справи на розгляді

    Пестрикова зазначила, що зміни стосуються усіх, а особливо тих, хто подав справу на розгляд до 1 січня нового року. За словами експертки, їхні справи розглянуть та оголосять позитивне рішення тільки за умови, якщо усі документи на місті та актуальні.

    Експертка додала, що протягом 2 місяців українці мають отримати позитивне рішення – уряд пробуватиме скоротити справи, які тягнуться вже довго.

    Проте такі зміни не стосуватимуться тих, хто їде не працювати (а, до прикладу, навчатися). Справи не щодо роботи, які подані до 1 січня 2021 року, будуть розглядатися згідно зі старими нормами.

    Чи покращиться розгляд документів

    Пестрикова розповіла, що після набуття чинності оновленого закону якість розгляду справ залежатиме тільки від управління. На думку експертки, варто звернути увагу, чи управління мають достатньо працівників – від цього може залежати розгляд справи.

    Пестрикова зазначила, що пришвидшена процедура може покращити та спростити життя іноземців у країні – багато з них не може виїхати з Польщі через те, що терміни розгляду справ затягуються і з’являються проблеми з працевлаштуванням.


     

    ТЕГИ

    Курс НБУ на понеділок
     
    за
    курс
    uah
    %
    USD
    1
    39,3969
     0,1376
    0,35
    EUR
    1
    42,3359
     0,0261
    0,06

    Курс обміну валют на вчора, 11:03
      куп. uah % прод. uah %
    USD 39,3315  0,04 0,11 39,8738  0,05 0,14
    EUR 42,1796  0,00 0,01 42,9208  0,04 0,10

    Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
      куп. uah % прод. uah %
    USD 39,3800  0,15 0,38 39,4400  0,12 0,29
    EUR -  - - -  - -

    ТОП-НОВИНИ

    ПІДПИСКА НА НОВИНИ

     

    Бізнес