Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Що таке дивідедни і як їх отримати?

Будь-які операції на фінансових ринках мають високий ступінь ризику, тому жодна стратегія не може гарантувати позитивної дохідності. У такій ситуації багато трейдерів обирають консервативний підхід, орієнтований на дивідендні акції.

На відміну від інвестування в швидкозростаючі активи або при короткостроковій внутрішньоденній торгівлі, дивідендні стратегії більш передбачувані, менш трудомісткі і можуть бути достатньо цікаві за рівнем дохідності.

Інвестуючи в такі компанії, трейдер отримує дохід не тільки від зростання ціни активу, але й виплати у вигляді дивідендів.

Більше інформації — на сторінці чому платять дивіденди.

Мають тривалу дивідендну історію такі компанії як, Chevron Corp., Bank Of America Corp., Coca-Cola Co, Exxon Mobil Corp., Johnson & Johnson, PepsiCo Inc, JPMorgan Chase & Co., Home Depot, Inc., Procter & Gamble Co. та інші.

Давайте розбиратися: що таке дивіденди, які їх особливості та як їх отримувати?

Що таке дивіденди?

Дивіденди — це частина прибутку, яку акціонерна компанія розподіляє серед акціонерів. Дивіденди виплачуються власникам звичайних та привілейованих акцій відповідно до статуту компанії, дивідендної політики, рекомендацій ради директорів та рішення загальних зборів акціонерів.

Величина дивіденда залежить від суми прибутку після погашення зобов'язань та сплати податків та тієї її частини, яку компанія направляє на дивідендні виплати.

Дивіденди виплачуються за підсумками певного періоду — року, кварталу.

В певних умовах акціонери можуть прийняти рішення не виплачувати дивіденди.

Види дивідендів

Їх можна класифікувати за декількома ознаками:

  1. За формою виплати. У більшості випадків виплата дивідендів відбувається у грошовій формі (cash dividend). Крім того, дивіденди можуть виплачуватися акціями (stock dividend) або іншим майном корпорації.
  2. За періодичністю. Компанії можуть виплачувати квартальні (проміжні) дивіденди, за підсумками року (фінальні), або з іншою періодичністю, в залежності від дивідендної політики та рішення загальних зборів акціонерів.
  3. За обсягом виплат. Можуть бути частковими або повними.
  4. За призначенням. Поділяються на регулярні та додаткові виплати. Другі призначаються за рішенням акціонерів на разовій основі, наприклад після рекордної прибутку за період в результаті угоди або іншої події.
  5. За типом акцій. Власники звичайних акцій отримують дивіденди за підсумками діяльності та рішення акціонерного товариства; власники привілейованих акцій найчастіше отримують фіксовані виплати, незалежно від прибутку.

Як виплачуються дивіденди?

На основі фінансових результатів та дивідендної політики компанії, рада директорів розраховує величину дивідендів і рекомендує до розгляду загальним зборам акціонерів, на яких приймається остаточне рішення про виплату дивідендів.

Після закриття реєстру, протягом приблизно десяти робочих днів, виплати надходять на рахунок власника акцій. За акціями іноземних компаній, термін зарахування коштів може зайняти більше часу.

Грошові кошти можна вивести або реінвестувати.


Коли можуть на виплачуватись дивіденди?

Деякі компанії не виплачують дивіденди. Це може відбуватися на тлі слабких фінансових результатів, при визнанні банкрутства, або компанія спрямовує всю прибуток на розвиток або розширення бізнесу, впровадження інновацій та інші стратегічні цілі.

Наприклад, технологічний гігант Amazon протягом своєї 25-річної історії ще жодного разу не виплачував дивіденди, не дивлячись на величезний грошовий потік, спрямовуючи прибуток на розвиток бізнесу.

Виробник електромобілів Tesla також поки що не виплачував своїм акціонерам, але з іншої причини: компанія почала стабільно демонструвати прибуток лише з третього кварталу 2019 року. До цього, за винятком двох кварталів 2018 року, компанія була збитковою. Tesla має високе боргове навантаження і не генерує вільні грошові потоки.


Оподаткування

Дивіденди — це дохід акціонера, як власника частки в акціонерній компанії, отриманий в результаті розподілу прибутку. Тому, як і будь-який дохід, вони обкладаються відповідним податком.

У багатьох країнах ставка на доходи від дивідендів відрізняється від ставки податку на доходи фізичних осіб, тому інвестору необхідно це вияснити.

Багато брокерів виступають податковими агентами, утримуючи податок до переказу грошових коштів на рахунок клієнта.

У такому випадку, власнику акцій за цими доходами звітуватися не потрібно.

При реєстрації у зарубіжного брокера або отриманні дивідендних виплат по іноземних цінних паперах, інвестору самому доведеться сплачувати податки та звітуватися, відповідно до законодавства своєї країни.

Можливо, доведеться заплатити лише різницю між ставкою в країні, до якої належить емітент цінного паперу, і ставкою у своїй країні. Або доведеться сплатити повну суму податку, згідно законодавства.

Окрема історія — податки за дивіденди американських компаній.

Тут два варіанти. Перший — інвестор підписує анкету W8-BEN, підтверджуючи, що не є податковим резидентом США, таким чином отримує право на пільгову податкову ставку.

Другий — при відсутності даної довідки брокер списує податок на користь іноземної держави у розмірі 30%.

У будь-якому випадку, інвестор повинен подавати декларацію, вказуючи отримання доходу за дивідендами.


Висновки

Багато інвесторів обирають стратегії, спрямовані на отримання дивідендного доходу. На ринку існує велика кількість компаній, які протягом тривалого періоду часу стабільно виплачують дивіденди.

Інвестування в дивідендні акції є, можливо, не найбільш дохідною, але, безумовно, найменш ризикованою стратегією, дозволяючи отримувати стабільний дохід. Особливості дивідендів полягають в тому, що це дохід, який не залежить від того, росте чи падає ціна акції, а залежить лише від політики компанії та рішення акціонерів.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5771
 0,1028
0,26
EUR
1
42,8501
 0,0196
0,05

Курс обміну валют на вчора, 10:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5008  0,00 0,01 40,0504  0,01 0,01
EUR 42,6096  0,05 0,11 43,3704  0,07 0,17

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6100  0,09 0,24 39,6400  0,09 0,24
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес