Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Як влаштовані наші очі

Зір є найважливішим способом сприйняття світу. Саме завдяки зору ми отримуємо більше 95% інформації про навколишній світ довколо нас. Таку унікальну можливість надають нам очі.

Стаття опублікована за підтримки сайту Офтальмології клініки Lviv Medial Center http://www.lvivmedicalcenter.com/adult-ophtalmology.html - весь спектр офтальмологічних послуг: діагностика та лікування проблем зору. Звертайтесь!

Око (лат. Oculus) - сенсорний зоровий орган тварин і людини, здатний до сприйняття електромагнітного випромінювання в світловому діапазоні хвиль. Око - це орган зору.

У хребетних очі є периферичним аналізатором. Роль рецепторів при сприйнятті світлових хвиль виконують нейрони сітківки.

Як влаштовані очі

У людини очей - подібно фотоапарату - фокусує промені за допомогою лінз завдяки зіниці і відтворює отримане зображення на сітківці.

Функцію світових приймачів в оці виконують світлочутливі клітини, яких налічується близько 130 мільйонів. Ці рецептори прийнято ділити на рецептори нічного зору (палички) і рецептори колірного зору (колбочки). При потраплянні світла в них починаються хімічні реакції, перетворюються в нервовий імпульс. Потім за допомогою зорового нерва імпульс потрапляє у вищу нервову систему, в ту частину головного мозку, яка відповідальна за зір. Відбувається обробка отриманого сигналу, і ми бачимо якийсь предмет.

Фізично будова очі таке. Він має форму кулі, передня частина трохи витягнута. Посередині ока є отвір - зіниця - здається чорного кольору, тому що позаду нього розташовується темна внутрішність ока. Зіниця передає отриманий світло на кришталик, що перетворює їх в зображення, яке потрапляє на внутрішню стінку очного яблука. Подібно фотоапарату, а вірніше, його плівці, на стінці є світлочутливі клітини, звані сітківкою.

Зіниця оточує райдужна оболонка, що має форму бублика. Вона може бути блакитного, коричневого або зеленого кольору; іменного колір райдужної оболонки називають «в побуті» кольором очей. Як діафрагма фотоапарата змінює фокусну відстань, так і райдужна оболонка міняє свій розмір в залежності від поточного рівня освітленості. Яскраве світло змушує її розширитися, що призводить до звуження зіниці і зменшення його пропускної спроможності до світла. Навпаки, в пітьмі райдужна оболонка звужується, а зіниця розширюється і пропускає більше світла.

як влаштована зіниця ока
Очне яблуко ховається за склерою - спеціальної захисною оболонкою ока. Білки також є частиною цієї оболонки. Прозора частина склери називається рогівкою, а простір між нею і райдужною оболонкою заповнене очної рідиною. Це т.зв. «Камерна волога». Подібно фотоапарату, вона виконує функцію лінзи в оці, але не змінює своєї форми.

Кришталик, який також є лінзою, навпаки, здатний змінювати свою форму. При огляді близьких предметів кришталик потовщується, якщо ми дивимося на вилучені предмети - він стає тоншою.

Як ми побачили, зір є найбільш складним рецепторним органом. Одночасно воно і найважливіший і інформативний спосіб пізнання навколишнього світу. Втрата зору позбавляє людину комфортно відчувати себе в оточенні, орієнтуватися в просторі і відчувати себе повноцінним членом суспільства.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6702
 0,1986
0,50
EUR
1
42,5205
 0,3372
0,80

Курс обміну валют на сьогодні, 10:29
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3652  0,00 0,00 39,8952  0,02 0,05
EUR 42,1717  0,03 0,07 42,9630  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7000  0,25 0,63 39,7200  0,25 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес