Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Найімовірніше, цієї осені в Італії відбудуться дострокові вибори. Чи буде наступний уряд країни правим?

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі формально залишив свою посаду. Його відставку прийняв президент країни, який заявив, що Драгі тимчасово залишиться на чолі уряду як виконувач обов'язків прем'єра.

Як повідомляє кореспондент Бі-бі-сі з Риму, найімовірніше, цієї осені в Італії відбудуться дострокові вибори.

Напередодні Драгі втратив підтримку трьох партій, що входять до його коаліції.

Ще в середу вранці Драгі заявив, що змінив своє попереднє рішення про відставку й готовий продовжувати працювати прем'єр-міністром. При цьому він поставив одну умову: всі члени владної коаліції, що складається як із правих, так і з лівих партій, мають домовитися про спільну програму.

Минулого тижня Драгі заявив, що йде з посади, оскільки втратив підтримку популістського руху "П'ять зірок" - ключового гравця його коаліції. Але президент Італії Серджіо Маттарелла його відставку не прийняв і запропонував йому проконсультуватися з парламентом, аби чітко зрозуміти політичну ситуацію, що склалася.

У середу італійський парламент мав ухвалити рішення про довіру уряду - і протягом кількох годин італійці зберігали надію на те, що політична криза може закінчитися, а вибори відбудуться згідно з планом, тобто не раніше наступного року.

Але в голосуванні про довіру відмовилися брати участь партнери з коаліції: правоцентристська партія Сільвіо Берлусконі "Вперед, Італіє", популістський рух "П'ять зірок" і права "Ліга", що виступає проти міграції.

В результаті парламент Італії ухвалив резолюцію про вотум довіри, але кабінет це не врятувало: урядова коаліція по суті розвалилася.

Чому розвалилася коаліція

Технократичний уряд на чолі з 74-річним Драгі, колишнім головою Європейського центробанку, який не є депутатом парламенту, пропрацював близько півтора року.

Він почав розвалюватися минулого тижня, коли рух "П'ять зірок", що втрачає популярність, відмовився брати участь у голосуванні щодо внесеного урядом ключового законопроєкту.

Приводом до демаршу "П'яти зірок" став проєкт закону про допомогу населенню у зв'язку з інфляцією та цінами на енергоносії, що підскочили. Обсяг допомоги - 26 млрд євро.

"П'ять зірок" заявили, що вони - проти цього закону через причини, пов'язані з планами будівництва під Римом заводу зі спалювання сміття (утилізація сміття - велика проблема для італійської столиці). Рух також наполягає на виконанні вимог щодо підвищення соціальних витрат.

За підсумками останніх виборів 2018 року "П'ять зірок" сформували найбільші фракції в обох палатах парламенту, але останнім часом рейтинг руху скотився до 11% - у два рази менший, ніж у "Братів Італії" та Демократичної партії.

Тому, як кажуть італійські аналітики, велика фракція всередині "П'яти зірок" підштовхує лідера, експрем'єра Джузеппе Конте, до того, щоб вийти зі складу уряду: вони вважають, що в опозиції рух знову почне набирати бали.

Уряду Драгі стало ще важче втриматися при владі після того, як "Вперед, Італія" і "Ліга", що входять до коаліції, заявили під час дебатів у парламенті в середу, що більше не хочуть залишатися в кабінеті разом з "П'ятьма зірками".

Три тижні тому "П'ять зірок" залишив колишній лідер руху і міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо, звинувативши Джузеппе Конте та його прихильників у тому, що вони заради рейтингу саботують допомогу Україні.

Уряд Італії обіцяв Україні зброю, і Джузеппе Конте спочатку підтримав цю ідею, але потім дедалі більше став виступати за переговори з Росією.

Чи буде наступний уряд правим?

Маріо Драгі став прем'єром у момент, коли Італії необхідно було пройти через пандемію коронавірусу й реалізувати економічні реформи для отримання від ЄС термінового "ковідного" фінансування у майже 200 млрд євро.

 Архівне фото: Маттео Сальвіні (лідер "Ліги"), Джорджія Мелоні (лідерка "Братів Італії") та Сільвіо Берлусконі (лідер "Вперед, Італія")

З того часу він став значною фігурою на міжнародній арені та відіграв важливу роль в організації міжнародної реакції на війну Росії проти України.

Після того, як Драгі заявив про намір подати у відставку, Італією прокотилася хвиля протестів, учасники яких закликали його залишитися. За даними опитувань громадської думки, більшість італійців хочуть, щоб він продовжував працювати прем'єром, за це також виступили близько 2 тис. мерів міст та 250 керівників компаній і промислових підприємств.

Рейтинги італійських партій свідчать, що наступним прем'єр-міністром може стати представник правих партій.

До дострокових виборів уже закликала Джорджія Мелоні, лідерка правої партії "Брати Італії". При цьому вона послалася на результати опитувань, за якими рух підтримують 23,8% виборців. "Це пояснює, чому ліві так бояться виборів", - сказала Мелоні.

На відміну від партій "Вперед, Італія" та "Ліги", "Брати Італії" не входять до нинішньої правлячої коаліції, але саме ці дві праві партії можуть виступити їхніми партнерами у майбутньому уряді.

Ключові теги: Італія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5860
 0,1976
0,50
EUR
1
42,2620
 0,0498
0,12

Курс обміну валют на вчора, 10:48
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3897  0,17 0,42 39,9597  0,20 0,50
EUR 42,1145  0,21 0,50 42,9172  0,23 0,53

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5750  0,20 0,52 39,5950  0,23 0,57
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес