Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Охочих виділяти кошти Україні дедалі менше, але це не означає, що коштів не буде, - міністр фінансів

16:56 28.09.2023 |

Економіка

 

Україна у 2024 році потребує $43 млрд зовнішнього фінансування державного бюджету, залучити їх буде складніше, ніж цього року, Міністерство фінансів робить усе можливе, щоб гарантувати їх надходження, заявив міністр Сергій Марченко в ефірі національного телемарафону в четвер.

"Охочих виділяти кошти все менше і менше. Але це не означає, що коштів не буде, і це не означає, що ми перестали працювати. Ми цьогоріч гарантовано забезпечуємо майже $42 млрд зовнішнього фінансування дефіциту бюджету. Я сподіваюся, і ми робимо все можливе для того, щоб це було гарантовано і в 2024 році", - сказав він.

Марченко зазначив, що це питання обговорювали на засіданні керівного комітету Міжвідомчої донорської Координаційної платформи для України, яке відбулося 26 вересня.

За його словами, складнощі зовнішнього фінансування пов'язані, зокрема, з тим, що щомісяця зростають питання з приводу того, наскільки платники податків країн-партнерів готові фінансувати Україну.

"Але це діалог, ми показуємо переваги, ми показуємо, що буде, якщо вони нам не будуть давати коштів, ми показуємо наші успіхи і ту божевільну роботу, яку роблять наші збройні сили, стримуючи одну з найбільших армій світу", - наголосив очільник українського Мінфіну.

"І я вважаю, що у нас достатньо аргументів і підстав не просто просити, а вимагати підтримку. І ми готові робити всі необхідні реформи і заходи для того, щоб ця підтримка надходила нам своєчасно і повним обсягом", - заявив Марченко.

Він також повідомив, що у 2024 році у фінансуванні інфраструктурних проєктів у межах відновлення також роблять розрахунок на зовнішнє фінансування, оскільки наявних цього року на ці цілі коштів від конфіскації активів "дочок" російських Сбербанку і "ВЭБ" уже не буде, як і половини відрахувань від прибутку Нацбанку.

Марченко закликав Верховну Раду стримати свої бажання вносити суттєві зміни до держбюджету, оскільки він збалансований і 53% його видатків спрямовано на безпеку й оборону.

Він також наголосив, що Мінфін наполягає на переведенні "військового" податку на доходи фізосіб (ПДФО) з 1 жовтня з місцевих бюджетів до держбюджету на виробництво військової техніки і закупівлю дронів. За його словами, до війни надходження "військового" ПДФО до місцевих бюджетів становило 14 млрд грн за рік, тоді як сьогодні - понад 100 млрд грн, і ці кошти використовують неефективно, про що свідчить, зокрема, понад 200 млрд грн залишків на рахунках місцевих бюджетів.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес