Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Більше половини компаній-орендарів не планують відмовлятися від офісних приміщень - опитування CBRE

17:03 01.03.2023 |

Економіка

 

Більше половини компаній, які орендують офісні приміщення у Києві, не планують відмовлятися від їхньої оренди, розглядають різні варіанти оптимізації орендних витрат, випливає із результатів опитування CBRE Ukraine.

"Переїзд - досить дорога процедура. Навіть переїзд в офіс із готовим або частковим ремонтом вимагає витрат на релокацію, приведення нового офісу до необхідного для роботи компанії формату - це досить витратна частина. Тому більшість компаній, понад 50%, все ж таки обирають залишитися в орендованих сьогодні приміщеннях", - повідомив директор департаменту ринку капіталів CBRE Ukraine Ярослав Горбушко під час онлайн-конференції URE Club "Підсумки року 2022 та прогнози на 2023" у вівторок.

В опитуванні взяли участь понад 140 локальних та міжнародних компаній малого, середнього та великого бізнесу, які мають офіси у Києві.

Згідно з оприлюдненими результатами, 28% респондентів зайняли вичікувальну позицію та відклали рішення про можливу зміну локації. Ще 28% мають намір залишитися в поточних офісах та домовитися з орендодавцем про найкращі умови.

Близько 13% компаній планують скоротити штат і площу орендованих приміщень, 12% - частково або повністю переїхати в коворкінг. За даними CBRE, лише 12% опитаних компаній мають намір відмовитися від офісів, 4% - надати офіс у суборенду, 3% - розглядають переїзд у дешевше приміщення.

"Більшість орендарів домовляються зі своїми орендодавцями про перехід на так звану "військову" орендну ставку, яка діє протягом воєнного стану. Це може бути як разова домовленість, так і щомісячний перегляд умов. Також має місце суборенда, скорочення площ або переїзд у новий офіс чи міграція в інше місто", - сказав Горбушко, уточнивши, що іноземні компанії-орендарі переважно залишаються у своїх офісах, переукладаючи договори оренди.

За його словами, основний запит орендарів змістився у бік безпеки: перевага надається офісам із бомбосховищем, захищеними вікнами. Важливим фактором залишається віддаленість розташування бізнес-центру від критичної інфраструктури.

"Офіс має бути своєрідним "пунктом незламності". Зоною, де завжди працює електрика, опалення, є постійний доступ до інтернету. Ми звернули увагу, що доки діяли постійні відключення енергопостачання, відвідуваність офісів суттєво зростала. Працювати з дому без світла та інтернету складно, і це повертало людей до офісів", - зазначив експерт.

CBRE зі штаб-квартирою в Лос-Анджелесі (США) є найбільшою у світі консалтинговою та інвестиційною компанією у сфері комерційної нерухомості, дохід якої у 2020 році становив $23,8 млрд. Згідно з рейтингом Fortune, входить до списку 500 найбільших у світі компаній (128 -е місце у 2020-му).

Акції компанії CBRE Group Inc. торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Український офіс CBRE відкрито у січні 2008 року, є частиною афілійованої мережі компанії.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5451
 0,0286
0,07
EUR
1
42,0562
 0,0660
0,16

Курс обміну валют на сьогодні, 11:01
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3431  0,06 0,15 39,8973  0,06 0,16
EUR 42,1069  0,13 0,31 42,8912  0,11 0,25

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5100  0,04 0,10 39,5500  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес