Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Орендні ставки у столичних бізнес-центрах знизилися на 30% з початку року - UTG

17:35 05.12.2022 |

Економіка

 

Орендні ставки у столичних бізнес-центрах знизилися на 30% з початку року, повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник агентству "Інтерфакс-Україна".

"Якщо в січні 2022 року оренда в класі "А" становила $28,1/кв. м/міс., у класі "В" - $17,9, у класі "С" - $11,9/кв. м/міс. без урахування ПДВ, OPEX, комунальних платежів та коефіцієнтів BOMA), то на початок грудня 2022 року можна констатувати зниження ставок мінімум на 30%, особливо з огляду на зміни курсу національної валюти щодо долара США", - повідомив Олійник.

Таке падіння експерт пояснив стрімким зниженням попиту на офісні площі, перш за все, з боку міжнародних компаній та ІТ-сегмента.

При цьому 41,28% персоналу опитаних IT-компаній було евакуйовано або за кордон, або перемістилося на захід України. Фахівці найчастіше залишали Київ (скорочення з 45% до 29% загальноукраїнської кількості IT-фахівців), Харків (з 13% до 2%), Одесу (з 5% до 3%). Вони переїжджали до Львівської області (зростання з 13% до 18%), або Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Експерт також звернув увагу на те, що ціла низка українських IT-компаній повністю припинила обслуговування російських клієнтів або закрила свої офіси в країні-агресорі, що призводить до скорочення обсягу їхніх доходів.

"Як не прикро, найімовірніше, що левова частка співробітників IT-сфери найближчим часом вже не повернеться назад до українських офісів", - зазначив Олійник.

Щодо міжнародних компаній, то, за оцінкою Олійника, їхня кількість до кінця року скоротиться на 78%.

За прогнозами аналітиків компанії UTG, до завершення воєнних дій в Україні в офісному сегменті комерційної нерухомості на тлі низьких операційних показників у більшості компаній-орендарів та суттєвої економії ресурсів із раціоналізацією видаткової частини спостерігатиметься подальше скорочення ділової активності.

"Триватимуть переїзди компаній у більш доступні офісні центри або оптимізація витрат орендарів у бік скорочення займаних площ", - зазначив експерт.

Окрім цього, деякі найбільші українські корпорації почнуть переводити своїх співробітників з орендованих приміщень до власної адміністративної нерухомості, закриваючи незатребувані представницькі офісні приміщення.

Загалом експерт прогнозує подальше зниження ставок.

"Враховуючи додаткові негативні фактори жовтня/листопада (обстріли окупантами енергетичної інфраструктури України, непередбачуваність планових/аварійних відключень електроенергії, зростання вартості енергоносіїв, подорожчання комунальних платежів, а з ними і OPEX, вартості обслуговування офісу/опалення, можна висловити припущення, що навантаження збільшуватиметься, а ставки оренди в найближчій перспективі продовжать своє подальше зниження", - повідомив Олійник.

Компанія UTG створена у 2001 році. Розробила понад 1,3 тис. концепцій об'єктів нерухомості. За роки роботи за участю компанії здано в оренду 4,7 млн кв. м. комерційних площ в Україні.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6702
 0,1986
0,50
EUR
1
42,5205
 0,3372
0,80

Курс обміну валют на сьогодні, 10:29
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3652  0,00 0,00 39,8952  0,02 0,05
EUR 42,1717  0,03 0,07 42,9630  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7000  0,25 0,63 39,7200  0,25 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес