Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Чорноморська зернова ініціатива себе вичерпала, але морський коридор працює добре - Сольський

16:57 01.11.2023 |

Новини АПК

 

Чорноморська зернова ініціатива у форматі, який існував до літа 2023 року, себе вичерпала і не буде відновлена, але морський коридор, який охороняють українські військові, добре працює як канал експорту української агропродукції, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський на пресланчі у вівторок у Києві.

"У мене таке відчуття, що в тому форматі, який був, (зернова ініціатива - ІФ-У) припинила своє існування. Уже влітку відчувалося, що вона мало цікавить світ. Зерно (на світовому ринку - ІФ-У) дешевше. У Туреччини взагалі рекорд - їм це мало цікаво", - пояснив він.

Сольський додав, що торік зацікавлені в зерновій ініціативі сторони постійно телефонували й цікавилися термінами його можливого візиту, а "в нинішньому до них неможливо додзвонитися".

Міністр високо оцінив роботу морського коридору, який функціонує за допомогою українських військових.

"Море працює. Їм (російській стороні - ІФ-У) атакувати кораблі дуже складно. Крім того, порти Великої Одеси захищати військовим з військового погляду краще, ніж Дунай. За всіма радянськими канонами порти будувалися в таких місцях, які передбачали, що їх рано чи пізно (атакують - ІФ-У). Вони захищаються в 10 разів ефективніше, ніж акваторія Дунаю", - запевнив Сольський.

Відповідаючи на запитання про можливості розширити морський коридор, міністр уточнив, що це вже відбувається завдяки збільшенню входу і виходу суден у порти Великої Одеси. Крім того, він зазначив, що українські військові причетні до подорожчання фрахту вантажних суден, які виходять із Новоросійська.

"Будь-який дискомфорт у Новоросійську для власника судна з Салонік або Сінгапуру - це завжди сигнал, що йому там потрібно встановити вищу ціну. Тому йому (вантажоперевізнику - ІФ-У) вигідніше до нас плисти", - розповів Сольський.

Говорячи про нещодавнє припинення роботи морського коридору, яке об'єднаний округ "Південь" пояснив посиленням небезпеки атак з російського боку, Сольський уточнив, що, крім цієї небезпеки, існують ризики, що посилюються під час негоди на морі, для суден, які можуть зіткнутися з мінами.

Крім того, високі хвилі хоч і не створюють проблем для руху вантажних суден, чия вантажопідйомність у середньому становить приблизно 40 тис. тонн, проте є перешкодою для військових катерів, що їх супроводжують і гарантують безпеку пересування суден із вантажами морським коридором.

Сольський спростував припущення журналістів, які пов'язували обмеження руху суден морським коридором із діями місцевої влади в Одесі щодо детінізації експорту українського зерна. Міністр зазначив, що це збіг подій у часі і звернув увагу ЗМІ, що посилення контролю в портах Великої Одеси призвело до зростання експорту зерна через західні кордони, зокрема, залізницею на 50% упродовж останнього тижня.

За матеріалами: БізнесЦензор
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,7599
 0,0123
0,03
EUR
1
43,8495
 0,1518
0,35

Курс обміну валют на сьогодні, 10:08
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4652  0,10 0,25 41,0896  0,15 0,37
EUR 43,5200  0,09 0,21 44,2776  0,14 0,33

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,8000  0,10 0,25 40,8200  0,10 0,26
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес