Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

НАБУ завело нову карну справу по закупівлях в «Укрнафті»

 

НАБУ завело нову карну справу по закупівлях, яка пов'язана із розслідуванням щодо придбання "Укрнафтою" насосно-компресорних труб у "Інтерпайпу" за завищеними цінами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву політичного експерта Михайла Шнайдера.

Сума угоди склала 40,5 млн гривень, хоча безпосередньо у компанії-виробника ТОВ "Інтерпайп Ніко Тьюб" (входить до групи "Інтерпайп") їхня справжня ціна складає 21,5 мільйонів гривень. Тобто на найпростішій операції з закупівлі з ТОВ "Інтерпайп Україна" згідно висновків детективів НАБУ, "Укрнафта" переплатила 19 млн гривень.

Детективи також звернули увагу, що в серпні 2023 аналогічні труби в" Інтерпайп Ніко Тьюб" закупило "Укргазвидобування" і ціни в контракті з УГВ були в 1,5 рази нижчими ніж в контракті з "Укрнафтою". І це відбувалося з тим самим товаром і в той самий час.

Шнайдер зазначає, що це вже не перша така історія із закупівлею труб у "Інтерпайпу", де менеджмент державної "Укрнафти" все ніяк не може втриматись, аби не збагатитися.

"В перший скандал державна компанія втрапила ще в травні 2023 Року. Тоді "Укрнафта" без конкурсу провела закупку насосно-компресорних труб на 282 млн гривень, переплативши в півтора рази - про це ще писали Наші Гроші", - зазначив експерт.

Зараз же найсмішніше те, пише Шнайдер, що "Укрнафта" так поспішала провести тендер, що відмовила іншому потенційному постачальнику продовжити строк приймання пропозицій, посилаючись на те, що "Закупівля обсадних труб дуже термінова для виконання планів товариства по бурінню свердловин в 2023 році".

Як стало відомо, основним фігурантом нового розслідування детективів НАБУ став такий собі директор з сервісів ПАТ "Укрнафта" Микола Гончаренко, який підписав контракт з ТОВ "Інтерпайп Україна".

Експерт нагадує, що Гончаренко з'явився в "Укрнафті" ще в листопаді 2022 року з подачі новопризначеного директора націоналізованого підприємства Сергія Корецького і тоді він відповідав за буріння та нафтопромислові сервіси, з якими, проте, не все гаразд - там спостерігається падіння від планів з видобутку нафти на 12%.

"Незадовільні результати буріння та закупівля труб за завищеними цінами може свідчити про те, що під прикриттям виконання програми "Велике будівництво" в "Укрнафті" відбувається банальна розтрата майна, на якій наживається як може менеджмент державної нафтової Компанії", - припускає Шнайдер.

Зараз Гончаренка підозрюють у зловживанні службовим становищем та розтраті грошових коштів у особливо великих розмірах внаслідок закупівлі труб за очевидно завищеними цінами. 18 липня 2024 року, НАБУ вже провело обшуки за місцем проживання Гончаренка.

Шнайдер також зазначає ще один цікавий момент: за кілька днів до проведення обшуку Гончаренко був раптово понижений в посаді до радника і за твердженнями джерел в компанії - до кінця місяця має передати справи своїй наступниці.

"Можна вірити в збіг обставин, але найвірогідніше пана Корецького попередили і порадили вжити заходи задля мінімізації репутаційної Шкоди. Тобто бачимо, що в НАБУ не все так прекрасно", - пише Шнайдер.

"Чи залишиться Микола Гончаренко в "Укрнафті" поки невідомо. Але точно ясно те, що Гончаренко є вже п'ятим персонажем з нової команди Сергія Корецького, яким зацікавились правоохоронці", - підсумовує експерт.

За матеріалами: РБК-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,3369
 0,1543
0,37
EUR
1
44,9952
 0,1908
0,42

Курс обміну валют на сьогодні, 10:36
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2080  0,01 0,01 41,9112  0,02 0,05
EUR 44,9168  0,02 0,03 45,8300  0,05 0,10

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,3250  0,09 0,22 41,3550  0,14 0,33
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес