Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Мінфін зобов'яже маркетплейси звітувати в податкову про доходи користувачів

22:56 16.08.2024 |

Економіка

 

Міністерство фінансів планує зобов'язати операторів цифрових платформ звітувати перед податковою службою про доходи їхніх користувачів. Цю вимогу мають намір розповсюдити на різноманітні онлайн-сервіси, що пропонують послуги таксі, оренди нерухомості, маркетплейси та застосунки для продажу товарів і надання послуг.

Отже, оператори таких цифрових платформ будуть змушені збирати певну інформацію про своїх користувачів. Потім їм треба буде щорічно подавати до Державної податкової служби України звіт про доходи, які отримують фізичні та юридичні особи від здійснення визначених видів діяльності. Таким чином, оператори стануть своєрідними інформаторами податкової.

Заступник Міністра фінансів Світлана Воробей обговорила з представниками операторів цифрових платформ концепцію запровадження такої додаткової звітності про доходи користувачів. Як зазначають в Мінфіні, Україна робить активні кроки до послідовного впровадження міжнародних стандартів з прозорості та обміну інформацією для гармонізації національного податкового законодавства з правом ЄС.

«Запровадження звітності операторів цифрових платформ сприятиме гармонізації національного податкового законодавства з правом Європейського Союзу та підвищенню податкової культури платників податків», - заявила Світлана Воробей.

Зазначається, що Мінфін здійснює підготовчі заходи для долучення України до міжнародного автоматичного обміну інформацією про доходи, отримані через цифрові платформи. В подальшому ДПС надсилатиме звіти про доходи підзвітних продавців-нерезидентів компетентним органам юрисдикцій-партнерів, що є сторонами відповідної угоди. Учасниками Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про доходи, отримані через цифрові платформи (Багатостороння угода DPI) наразі є 26 країн, переважна більшість з яких є державами - членами ЄС.

Обов'язковою передумовою для приєднання України до Багатосторонньої угоди DPI є імплементація в національне податкове законодавство Модельних правил ОЕСР щодо звітності операторів цифрових платформ та Директиви Ради (ЄС) 2021/514 від 22 березня 2021 року про внесення змін до Директиви 2011/16/ЄС про адміністративну співпрацю у сфері оподаткування (Директива DAC 7).

В КМУ згадують лише про передачу інформації про доходи користувачів платформ компетентним органам партнерів. Наразі невідомо, як ДПС буде використовувати інформацію про доходи українських користувачів платформ. Логічно припустити, що за результатами звітів від операторів цифрових платформ податкова служба зможе перевіряти, чи сплачують українці податки з доходів, отриманих за допомогою таких платформ. А якщо за результатами річного декларування доходи не будуть відображені в деклараціях, тоді на порушників можуть очікувати штрафи.

За матеріалами: ITC.ua
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2110
 0,0728
0,18
EUR
1
45,2991
 0,0064
0,01

Курс обміну валют на вчора, 10:31
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9056  0,01 0,03 41,4207  0,09 0,22
EUR 44,8278  0,16 0,35 45,5604  0,20 0,43

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,1600  0,00 0,01 41,1750  0,00 0,00
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес