Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Закон про перезавантаження БЕБ та оцінка податкових пільг серед найважливіших умов наступного траншу від МВФ - голова місії

 

Ключовими умовами для подальшого своєчасного виділення траншів Міжнародним валютним фондом Україні в рамках програми розширеного фінансування EFF є реформи, спрямовані на зміцнення управління і на підтримку сталого фінансового стану, заявив глава місії Гевін Грей.

"Я б особливо підкреслив необхідність ухвалення законодавства щодо зміцнення Бюро економічної безпеки. А також роботу над оцінкою податкових пільг", - сказав він на брифінгу в ніч на п'ятницю, відповідаючи на запитання про основні структурні маяки наступного, четвертого перегляду програми та виділення п'ятого її п'ятого траншу.

Грей наголосив, що обидві ці реформи відіграють важливу роль у зусиллях зі зміцнення фінансового управління та підтримки бюджетної траєкторії, що матиме важливе значення в рамках програми.

Він додав, що Фонд також має дуже активну програму взаємодії, щоб допомогти владі України поліпшити управління державними інвестиціями, однак відповідний маяк має термін виконання в грудні цього року.

Глава місії також зазначив, що якщо цього року в України знову виникне проблема з ліквідністю, будуть потрібні рішучі дії, і влада має бути до цього готова.

"Також буде важливо прискорити мобілізацію внутрішніх доходів за допомогою реалізації Національної стратегії доходів, щоб задовольнити все ще значні потреби у витратах, очікувані наступного року і в наступний період, коли очікується, що зовнішнє фінансування буде менш рясним", - заявив Грей.

За його словами, бюджет на 2024 рік, який було ухвалено наприкінці минулого року, має стати якорем бюджетної політики на цей рік, він відповідає макрорамкам, є заходи, що підкріплюють його, тому Фонд не бачить необхідності в його зміні на цьому етапі.

Говорячи про зростання надходжень, глава місії вказав на посилення податкового та митного адміністрування, додавши, що МВФ дуже активно взаємодіє з владою, допомагаючи їй зміцнити потенціал і домогтися цього.

"Також можуть бути зміни у ставках податків, але це ще не вирішено зараз. Це буде враховуватися в контексті бюджету на 2025 рік і наступні роки. Тож це середньострокова проблема", - додав Грей.

Щодо грошово-кредитної політики, він зазначив, що Фонд бачить подальші можливості для її пом'якшення цьогоріч після зниження облікової ставки на 50 базисних пунктів (до 14,5% річних) минулого тижня, з огляду на все ще високі реальні відсоткові ставки та інфляційні очікування, що добре закріпилися.

"Перехід до керованого плаваючого обмінного курсу працює добре, і обмінний курс має продовжувати діяти як амортизатор шоків, підвищуючи стійкість і підтримуючи загальну макроекономічну стабільність", - сказав також глава місії.

Як повідомлялося, чотирирічна програма EFF у розмірі близько $15,6 млрд була затверджена 31 березня 2023 року і є частиною пакету міжнародної підтримки України в розмірі $122 млрд. Перший транш $2,7 млрд виділено на початку квітня, другий і третій у розмірі SDR664 млн (близько $881-890 млн за тодішнім курсом) - на початку липня і в середині грудня 2023 року.

Рада директорів у ніч на п'ятницю схвалила виділення Україні четвертого траншу за підсумками третього перегляду, коли оцінювали виконання зобов'язань терміном на кінець грудня 2023 року. На 2024 рік передбачено ще три транші: SDR1,670 млрд ($2,226 млрд) у середині червня, потім по SDR835 млн ($1113 млн) на початку вересня і грудня. На 2025 рік намічено два транші: по SDR684 млн ($912 млн) на початку березня і наприкінці серпня, після чого заплановано ще три останні транші по SDR966 млн ($1,288 млрд).

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6688
 0,0673
0,17
EUR
1
42,4972
 0,0563
0,13

Курс обміну валют на сьогодні, 10:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4063  0,03 0,07 39,9633  0,02 0,05
EUR 42,2488  0,03 0,08 43,0083  0,01 0,02

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6900  0,10 0,25 39,7100  0,10 0,25
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес