Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Європарламент: Угорщина не може головувати у ЄС

 

Європейський парламент засуджує "навмисні, постійні та систематичні" дії Будапешту, спрямовані "на підрив основоположних цінностей ЄС" і закликає Європейську Раду у відповідності до статті 7 договору ЄС визначити, чи становлять дії угорської влади "серйозні та постійні" порушення принципів демократії та правовладдя. Про це йдеться у резолюції Європарламенту "Ситуація в Угорщині та заморожені фонди ЄС", яка була ухвалена у Страсбурзі, у четвер, 18 січня.

Один з пунктів статті 7 договору ЄС передбачає, що у разі, якщо європейські лідери прийдуть до висновку, що країна-член системно порушує основоположні норми демократії, Європейська Рада може ухвалити рішення про призупинення її деяких прав, наприклад, права голосу чи право на представництво.

Резолюцію підтримали 345 євродепутатів , 104 проголосували "проти", 29 - утрималися.

Євродепутати закликали розблокувати 50 млрд євро для України

Підставами для ухвалення такої жорсткої резолюції Європарламенту щодо Угорщини стали погіршення ситуації з верховенством права в країні, які спостерігаються протягом останніх років. Це негативно вплинуло на становище "уразливих груп, зокрема жінок, представників ЛГБТІК+, ромів, мігрантів, шукачів притулку та біженців" та на свободу ЗМІ. "За останнє десятиліття Угорщина перетворилася на гібридний режим виборчої автократії", - наголошується у резолюції.

Окремо у документі євродепутати нагадали, що через "протидію прем'єрміністра Угорщини" Європейська Рада під час саміту у грудні минулого року не змогла ухвалити змін до бюджету ЄС, що "загрожує наданню безперервної і передбачуваної фінансової допомоги для України". Ці дії Віктора Орбана у резолюції називаються "повною неповагою та порушенням стратегічних інтересів ЄС". "ЄС в жодному разі не може піддаватися шантажу та йти на торгівлю своїми стратегічними інтересами та інтересами союзників, відмовляючись від власних цінностей", - наголошується у документі.

Євродепутати закликали Європейську Раду негайно ухвалити зміни до бюджету ЄС, які також включають фінансову допомогу Україні у розмірі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, під час позачергового саміту ЄС, який відбудьтеся 1 лютого у Брюсселі.

Європарламент ініціює перевірку у суді розмороження 10 млрд Будапешту

Рішення Єврокомісії розморозити 10 мільярдів євро з фондів ЄС для Угорщини у грудні минулого року викликає "жаль" у членів Європарламенту. Бо вони вважають, що це не було належно обґрунтовано і що навіть "після останніх реформ Угорщина не відповідає стандартам незалежності судової влади". У зв'язку з цим Європарламент доручив комітету з юридичних питань "якнайшвидше вжити необхідних заходів", щоб проаналізувати рішення Єврокомісії про розморожування 10,2 мільярда євро для Угорщини, аби мати змогу перевірити законність цього рішення у Суді ЄС.

З липня цього року від Бельгії до Угорщини має перейти черга наголовування у ЄС. Проте євродепутати мають сумніви з приводу того, чи зможе Будапешт "гідно виконати" ці функції. Оскільки угорська влада "не дотримується норм європейського законодавства та цінностей, зафіксованих у статті 2 договору ЄС, а також принципів щирої співпраці". У Європарламенті також вважають, що настав час покласти край "зловживанням правом вето та шантажу" в інституціях ЄС і закликав держав-члени "негайно розпочати процедури реформування процесу ухвалення рішень у Європейській Раді", які наразі ухвалюються за принципом одноголосності.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: ЄС, Угорщина
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6370
 0,1219
0,31
EUR
1
42,2986
 0,0655
0,15

Курс обміну валют на вчора, 10:11
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3623  0,01 0,02 39,9291  0,02 0,06
EUR 42,1332  0,05 0,12 42,9332  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на вчора, 11:53
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6350  0,19 0,48 39,6500  0,18 0,46
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес