Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

США та Великобританія вдарили по об'єктах хуcитів у Ємені

 

Збройні сили США та Великобританії завдали в ніч на п'ятницю, 12 січня, авіаударів по об'єктах підтримуваних Іраном хуситів у Ємені, які використовувалися ними для загрози свободі судноплавства в Червоному морі.

Як ідеться в заяві американського президента Джо Байдена, атаки здійснили за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади і Нідерландів. "Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, зокрема з застосуванням протикорабельних балістичних ракет вперше в історії", - наголосив він.

Байден додав, що напади хуситів поставили під загрозу персонал і цивільних моряків США та партнерів, торгівлю і свободу судноплавства. Від них постраждали понад 50 країн, а екіпажі з понад 20 держав зазнали погроз або були захоплені в заручники під час актів піратства. Понад дві тисячі кораблів були змушені змінити маршрути на тисячі кілометрів для обходу Червоного моря, що може призвести до тижневих затримок у доставці товарів.

"США і партнери не потерплять нападів на наш персонал і не дозволять ворожим суб'єктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі", - зазначив Байден і запевнив, що без вагань вживатиме подальших заходів для захисту народу і вільного потоку міжнародної торгівлі у разі необхідності.

Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак у своїй заяві на підтвердження атак назвав їх "обмеженими, необхідними і пропорційними заходами самооборони", націленими на послаблення військового потенціалу хуситів і захист світового судноплавства.

Він повідомив, що Королівський військово-морський флот продовжує патрулювати Червоне море в рамках багатонаціональної операції Prosperity Guardian для стримування подальшої агресії хуситів, та закликав їх припинити напади і вжити заходів для деескалації.

Атакували військовий аеродром хуситів

У міністерстві оборони США наголосили, що метою ударів були безпілотники, балістичні та крилаті ракети, берегові радари та засоби повітряного спостереження хуситів. Міноборони Британії заявило, що під удари потрапили аеродром в Аббсе, який використовували хусити для запуску крилатих ракет і дронів над Червоним морем, а також кілька будівель у Бані, що використовувалися для запуску розвідувальних безпілотників. За даними єменського телеканалу Al-Masirah, під ударом коаліції були авіабаза, аеропорти і військовий табір.

Як зауважує міжнародна агенція Reuters, ці атаки стали першими на території Ємену з 2016 року. Ударів завдавали з винищувачів, кораблів і підводних човнів. За інформацією американського телеканалу CNN, для нанесення ударів США використовували бомбардувальники і крилаті ракети Tomahawk.

Атаки хуситів на кораблі в Червоному морі

Від початку війни Ізраїлю проти палестинського радикального ісламістського угруповання ХАМАС у Секторі Гази, оголошеної після масованого нападу терористів, хусити почали атакувати судна у Червоному морі. Вони стверджують, що нападають на судна, які прямують до Ізраїлю, хоча за даними моніторингових ресурсів, принаймні у частини атакованих кораблів були вказані інші країни призначення. Вони обіцяють продовжувати напади доти, доки Ізраїль не припинить свій наступ у Секторі Гази.

Станом на зараз зафіксовано вже 27 атак. Трафік через Червоне море становить від 10 до 12 відсотків глобальних морських перевезень - це п'ять відсотків світових обсягів транспортування нафти та 30 відсотків усіх контейнерних перевезень.

У середині грудня США після серії нападів хуситів на комерційні судна оголосили початок воєнної операції Prosperity Guardian у Червоному морі та Аденській затоці. До цієї операції доєдналися Великобританія, Бахрейн, Канада, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сейшельські Острови та Іспанія.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5151
 0,1537
0,39
EUR
1
42,3641
 0,1331
0,31

Курс обміну валют на вчора, 10:38
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3548  0,05 0,13 39,9060  0,06 0,14
EUR 42,1852  0,06 0,15 42,9444  0,06 0,15

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4450  0,24 0,62 39,4700  0,24 0,60
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес