Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Деревообробники поскаржилися в Офіс президента і Кабмін на блокування роботи підприємств

10:47 03.01.2024 |

Економіка

 

Державне агентство лісових ресурсів та ДП "Ліси України" заблокували експорт продукції з деревини через постійні збої електронної системи видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на лист Асоціації деревообробників та лісозаготівельників Львівщини до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми.

"На жаль, ДАЛРУ та ДП "Ліси України" виявилися не готовими до видачі електронних сертифікатів або ж навмисно блокують їх видачу. Деревообробники не можуть їх отримати, фактично заблоковано всі експортні операції продукції з деревини", - зазначається у листах.

Деревообробники з різних областей України повідомляють про вкрай незадовільну роботу електронної системи видачі сертифікатів.

"Вона постійно у всіх висне. Неможливо подати документи з першого разу. Не зрозуміло, чи це чергові кібератаки, чи все ж неможливість налагодити правильну роботу. Знаючи про досвід керівництва лісової галузі в IT-технологіях, - у це не хочеться вірити. Для тих, хто зміг подати документи через десятки спроб, потім знаходяться якісь необґрунтовані відмови і сертифікати все одно не видаються. Причини незрозумілі", - наголошує голова Асоціації Микола Когут, додавши, що відсутній чіткий перелік вимог щодо відмови у видачі сертифікатів.

Також деревообробники припускають, що така ситуація може бути створена навмисно для відкриття експорту лісу-кругляку, заблокувавши перед цим експорт готової продукції.

"Дуже б хотілося відзначити позивні зміни в лісовій галузі, проте, на жаль, неможливо це зробити через те, що хтось намагається навіть в електронні сервіси "пропихнути" корупційну складову. Інакше те, що відбувається зараз із електронною видачею сертифікатів назвати неможливо", - йдеться у листах.

Представники деревообробних підприємств звертаються до адресатів із проханнями налагодити систему видачі сертифікатів; зобов'язати територіальні органи Держлісагентства, органи виконавчої влади чітко дотримуватись термінів видачі сертифікатів; видачу сертифікатів здійснювати з суворим дотриманням законодавчо врегульованих та установлених норм виходу продукції з урахуванням господарських особливостей кожного підприємства; передбачити відповідальність за відмову у видачі сертифікатів з формальних та законодавчо необґрунтованих підстав.

Нагадаємо, відповідно до постанови уряду від 12 травня 2023 року № 483 "Про реалізацію експериментального проекту щодо видачі спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі" видача сертифікатів відбувається виключно в електронній формі через Єдину екологічну платформу "Екосистема".

За матеріалами: РБК-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес