Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Ексгенерал СБУ Андрій Наумов вийшов з сербської в'язниці

09:44 03.01.2024 |

Політика

 

Ексгенерал СБУ Андрій Наумов, якого в Сербії засудили до року ув'язнення за відмивання коштів, вийшов на волю. Цю інформацію ВВС підтвердили у Високому суді міста Ніш.

Колишній посадовець СБУ вийшов з сербської в'язниці на початку грудня. Однак через розгляд апеляції на вирок в нього вилучили документи та заборонили залишати територію країни. "Йому поки що не дозволено залишати країну та місце перебування, доки не завершиться процес апеляції", - повідомили в суді Сербській службі ВВС.

Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону на виїзд з Сербії, аргументуючи загрозою для життя клієнта, однак суд її не задовольнив.

"Варто зазначити, що застосування такого заходу (заборона на виїзд з Сербії - Ред.) зайве, особливо враховуючи, що він вже відбув повний термін покарання", - сказав ВВС адвокат Наумова Олександр Овчинников.

Окрім того, за його словами, в рамках розгляду справи про екстрадицію суд встановив наявність реальної загрози життю Наумова, а сам він заявляв про небезпеки, пов'язані з перебуванням у Сербії.

"Існують суперечності в позиції одного і того ж суду, а також в діях, направлених на ізоляцію Андрія Наумова. Наша команда документує всі порушення в цьому процесі для подальшого оскарження в міжнародних інстанціях", - сказав адвокат.

Рішення у справі Наумова про відмивання коштів сербський суд оголосив у вересні 2023 року. На той час він практично вже відбув річний термін ув'язнення. Згодом і захист, і обвинувачення подали апеляційні скарги на це рішення. Їхній розгляд триває.

Хто такий Наумов

За даними з відкритих джерел, до СБУ Андрій Наумов довгий час працював у Генпрокуратурі, а потім - в Державному агентстві з управління Чорнобильською зоною відчуження.

У 2018 році став директором ДП "Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження". Згодом у правоохоронців виникнуть питання саме до цього періоду його діяльності.

З літа 2019 по літо 2021 року очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ під керівництвом Івана Баканова. Саме це управління відповідає за контроль самих працівників СБУ, щоб ті не вчиняли злочини і не займалися корупцією.

У жовтні 2020 року президент присвоїв Наумову військове звання бригадного генерала, щоправда, на початку повномасштабного вторгнення позбавив його, назвавши експосадовця СБУ "зрадником".

Влітку 2022 року ексгенерала СБУ затримали в Сербії з незадекларованою готівкою - близько 600 тисяч євро та 120 тисяч доларів. Там проти нього відкрили справу і відправили до слідчого ізолятора.

Відео на тему:


Доки в Сербії тривало розслідування про відмивання грошей, в Україні ім'я Наумова почали пов'язувати зі справою про державну зраду колишнього керівника Кримського УСБУ Олега Кулініча. Хоча як згодом з'ясувала ВВС, у справі Кулініча Наумов не фігурує, а справу про держзраду проти нього в Україні так і не відкрили через брак доказів.

Однак щодо нього є інші провадження, які стосуються економічних злочинів. В ДБР повідомили, що розслідують два провадження, які стосуються шахрайства та зловживання владою у часи, коли він керував "Центром організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження". Сам Наумов всі ці звинувачення заперечує.

Україна оголосила його у міжнародний розшук та просила Сербію про екстрадицію, однак сербська сторона їй у цьому відмовила, вважаючи справи в Україні політичним переслідуванням, а можливе повернення таким, яке може загрожувати його безпеці.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4220
 0,0407
0,10
EUR
1
45,2618
 0,0839
0,19

Курс обміну валют на вчора, 13:55
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,1200  0,34 0,83 41,8000  0,36 0,87
EUR 44,8100  0,39 0,87 45,7880  0,52 1,14

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4200  0,03 0,07 41,4400  0,06 0,14
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес