Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Норвегія дозволила своїм компаніям продавати зброю Україні

 

Уряд Норвегії ухвалив рішення про дію винятків у національній політиці експортного контролю, що накладає заборони на продаж зброї та боєприпасів у регіони, де іде війна. Від понеділка, 1 січня, норвезька оборонна промисловість може напряму продавати озброєння та іншу продукцію українським органам влади, йдеться у повідомленні уряду.

"У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася внаслідок агресивної війни Росії, нам вкрай важливо продовжувати підтримувати Україну. Підтримка України важлива для норвезької та європейської безпеки", - наголосив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде, коментуючи це рішення.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам також пов'язав винятки для України з захистом "фундаментальних інтересів політики оборони та безпеки" своєї країни. "Уряд використовує низку інструментів для сприяння важливій ролі оборонної промисловості в поточній ситуації у політиці безпеки", - зауважив він.

Суворий контроль експорту

Для того, щоб постачати свою продукції в Україну, норвезькі компанії спочатку матють отримати ліцензією на експорт від міністерства закордонних справ. Кожна заявка розглядатиметься окремо і ретельно оцінюватиметься, а контроль відбуватиметься "в суворих і відповідальних рамках".

Оцінка заявок здійснюватиметься, зокрема, за такими критеріями: прямі продажі озброєнь та оборонної продукції можуть здійснюватися лише українській владі; заявки мають містити документацію та державні гарантії щодо кінцевого використання та кінцевого користувача; транспортування має відбуватися безпечними та встановленими логістичними маршрутами.

Підтримка України не означає зміни у експортній політиці

Голова МЗС Норвегії наголосив, що виняток діє лише для України, експортна політика у сфері озброєнь й надалі базуватиметься на обмеженнях, запроваджених Стортингом (парламентом) країни ще у 1959 році.

"Те, що зараз уряд дозволяє прямі продажі Україні, не означає, що ми дозволимо прямі продажі зброї країнам, які перебувають у стані війни, на загальних підставах (...) Рішення уряду стосується України та виправдане надзвичайною ситуацією з політикою безпеки, в якій ми зараз опинилися разом із нашими союзниками", - зазначив Барт Ейде.

В уряді зазначили, що перш ніж ухвалити це рішення, провели консультації зі Стортингом. Там також додали, що Норвегія й надалі надаватиме значну військову підтримку Україні.

Загалом у 2023 році країна передала Києву військову допомогу на суму близько 11 мільярдів норвезьких крон (близько 1 мільярда євро).

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4220
 0,0407
0,10
EUR
1
45,2618
 0,0839
0,19

Курс обміну валют на сьогодні, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4200  0,03 0,07 41,4400  0,06 0,14
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес