Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Юрчишин очолив комітет Ради зі свободи слова замість Шуфрича

08:19 11.12.2023 |

Політика

 

Верховна Рада України призначила народного депутата Ярослава Юрчишина, який представляє фракцію "Голос", новим головою комітету з питань свободи слова. Під час пленарного засідання в суботу, 9 грудня, кандидатуру Юрчишина підтримало 247 народних обранців, про що сам Юрчишин повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook. У тому ж дописі Юрчишин розповів і про пріоритетні напрямки роботи комітету Ради під його керівництвом.

"Більше свободи та менше перешкод у журналістській діяльності. Напади на журналістів, спроби затулити камери під час зйомок, погрози тощо вважаю категорично неприпустимими. У межах своєї компетенції я буду відстоювати права медійників на доступ до інформації", - пообіцяв Юрчишин.

Відео на тему:


Зусилля для звільнення українських журналістів з російського полону

Іншим пріоритетом роботи комітету Юрчишин назвав звільнення українських журналістів, котрі перебувають у російському полоні. "Окупанти беруть у полон людей, які не тримали в руках зброї. Пріоритет - докласти зусиль, аби звільнити наших медійників з російського полону", - наголосив політик.

Згодом він розповів детальніше про свої наміри в цьому питанні. У коментарі

для інформагенції "Інтерфакс-Україна" Юрчишин сказав: "Серед топпріоритетів у діяльності комітету буде боротьба за повернення українських журналістів, які перебувають у російському полоні. Оскільки вони не є комбатантами і, за всіма правилами цивілізованої війни, в принципі, не повинні там бути. Але ми розуміємо, з ким маємо справу, і тому потрібно буде задіяти "Репортерів без кордонів", міжнародні структури, йти юридичними шляхами, залучати нашого уповноваженого з прав людини - будемо це робити".

Так само новий очільник комітету ВР планує активніше займатися перешкоджанням фейкам, зокрема, поширення неправдивої інформації від анонімних Telegram-каналів.

Комітет, який раніше очолював Шуфрич

Крім того, Юрчишин нагадав, що нинішнє скликання Верховної Ради суттєво обмежило повноваження комітету з питань свободи слова, передавши більшу частину з них до предмета компетенції комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, тож "роботу вестимемо за двома напрямами: спільна діяльність з комітетом з гуманітарної політики та формування довіри, щоб ставити питання про повернення повноважень".

Кількісно комітет з питань свободи слова - найменший у Раді з найменшою кількістю підготовлених законопроєктів. Нині до нього входять четверо народних депутатів, включно з обвинуваченим у державній зраді Нестором Шуфричем, який раніше очолював його. Відповідаючи на запитання про можливість розширити склад комітету, його новообраний голова сказав: "У планах, звичайно, це є. Але знову ж таки, плани планам - різниця. Необхідно, щоб ці плани були підтримані більшістю голосів у Верховній Раді".

Нагадаємо, ВР 20 вересня зняла Нестора Шуфрича з посади голови цього комітету, однак не позбавила членства в цьому комітеті. Служба безпеки України (СБУ) підозрює Шуфрича в держзраді й підривній діяльності. 1 грудня СБУ представила докази того, що Шуфрич виконував вказівки колишнього заступника секретаря Ради безпеки й оборони (РНБО) України Володимира Сівковича. Останній нині переховується в Росії. За даними слідства, Шуфрич за вказівкою Сівковича брав участь у масштабних інформаційних кампаніях, спрямованих на дискредитацію вищого військово-політичного керівництва України. Саме Нестор Шуфрич "був одним з основних "спікерів", який за координації Сівковича оприлюднював кремлівські наративи під час виступів у телеефірах та на сторінках інтернет-видань", стверджує СБУ.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на сьогодні, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес