Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Рішення про вибори під час війни може бути ухвалено після вивчення досвіду інших країн - Стефанчук

18:22 24.10.2023 |

Політика

 

Рішення про можливе проведення виборів в Україні під час дії воєнного стану може бути ухвалено після вивчення аналогічного досвіду в інших країнах, заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

"Я звернувся до своїх колег-парламентаріїв з багатьох парламентів із проханням: дайте, будь ласка, досвід ваших парламентів, як проводили ви чи не проводили вибори під час війни. І зараз ми обмінюємося цим досвідом. Я думаю, що найближчим часом ми матимемо якесь рішення", - сказав Стефанчук на спільній зі спікером Палати депутатів парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою пресконференції у вівторок у Празі.

Він наголосив, що в демократичній країні, якою є Україна, проведення виборів "дуже важливе, щоб не було застою у владі".

Стаття на тему:

23.05.23 Порошенко пояснив, чому вибори під час війни - руйнівна для України ідея
"Я знаю, що деяким політикам не терпиться, але ми не маємо права гратися з вогнем. Ми заплатили надзвичайно високу ціну, щоб зберегти нашу націю, і єдність є ключем до нашої перемоги", - наголосив Порошенко.

"Водночас в українському законодавстві є певні неузгодженості щодо можливості чи неможливості проведення виборів і на парламентському рівні, і на президентському. Ми зараз обговорюємо ці питання", - зазначив спікер українського парламенту.

За словами Стефанчука, для проведення виборів під час війни необхідно розв'язати п'ять-шість дуже важливих проблем, перша з яких - як забезпечити правом голосувати й бути обраним до органів влади українських військовослужбовців.

"Тому що проводити вибори без участі військовослужбовців, які сьогодні захищають українську землю, - це несправедливі вибори", - зазначив Стефанчук.

Стаття на тему:

21.04.23 Продати перемогу. Чи чекають на Україну вибори під час війни
До чергових парламентських виборів лишилося півроку. Чи відбудуться вони вчасно - наразі невідомо, проте ймовірність цього обговорюється дедалі голосніше. До дискусії вже підключився спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Другим питанням, яке необхідно вирішити для проведення виборів, на думку голови Верховної Ради, є те, яким чином братимуть участь у голосуванні українські біженці, яких сьогодні за межами України близько 7 мільйонів.

"Третє важливе питання, як організувати вибори на тимчасово окупованих територіях. Четверте питання - це, безумовно, фінансування виборів", - сказав Стефанчук.

За його словами, питання фінансування важливе, оскільки кожна копійка українського бюджету йде на українську армію.

"П'яте питання - це можливість вільного доступу до медіа. І в цей період нам треба зрозуміти, як забезпечити вільний доступ до медіа, але не дати водночас Росії використати свободу слова для поширення своїх наративів усередині країни", - наголосив спікер українського парламенту.

Стефанчук також зазначив, що ще є дрібніші питання, які стосуються проведення виборів.

"Але я думаю, коли ми знайдемо відповіді на ці основні п'ять (питань - ІФ-У), Україна може прийняти рішення щодо проведення виборів", - сказав Стефанчук.

Зі свого боку Пекарова Адамова вважає головним у проведенні виборів під час війни гарантію з боку України вільного вибору всім її громадянам.

"Треба дуже добре продумати систему виборів, якщо вони відбуватимуться у визначені терміни. А потім - це питання безпеки... Коли люди прийдуть у приміщення, де відбуватимуться вибори, вони стануть дуже простою ціллю для агресора. Я переконана, знаючи цинізм Росії, що це може статися. Росія вибирає для своїх цілей лікарні, пологові будинки. Вибори - це ще один ризик, коли ситуацію може використати Росія", - сказала спікер Палати депутатів парламенту Чехії.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,4305
 0,1466
0,37
EUR
1
42,8452
 0,0049
0,01

Курс обміну валют на сьогодні, 10:45
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4404  0,06 0,15 39,9880  0,06 0,16
EUR 42,6900  0,08 0,19 43,4772  0,11 0,25

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4900  0,12 0,30 39,5100  0,13 0,33
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес