Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

НБУ зберіг облікову ставку 25%, як і очікувалося

14:14 27.04.2023 |

Фінанси, Економіка

 

Національний банк України (НБУ) вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25%, як і очікували учасники ринку, повідомляється на сайті НБУ в четвер.

"Правління НБУ прийняло рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. Це підтримає ефекти від попередніх заходів щодо посилення привабливості гривневих активів, дозволить і надалі забезпечувати стійкість валютного ринку та формувати належні передумови для збереження стійкого тренду щодо зниження інфляції та пом'якшення найбільш обтяжливих валютних обмежень, ", - зазначено в повідомленні центробанку в четвер.

Рішення про збереження поточної ставки враховувало ризики, високу невизначеність та очікувані суттєві видатки держбюджету, збереження курсової стійкості на тлі планів щодо валютної лібералізації вимагатиме продовження монетарної політики, спрямованої на забезпечення високої привабливості заощаджень у гривні.

НБУ зазначив, що утримання облікової ставки на рівні 25%, запровадження додаткових інструментів захисту заощаджень громадян від інфляційного знецінення, а також заходи щодо активізації конкуренції банків за термінові депозити сприяли посиленню курсової стійкості.

Зазначається, що зокрема завдяки цим заходам попит на гривневі інструменти почав зростати, тоді як на інвалюту - скоротився, про що, зокрема, свідчило і суттєве зміцнення готівкового курсу гривні з початку 2023 року, яке позитивно вплинуло на очікування та підтримало тенденцію до уповільнення інфляції

Водночас значною мірою курсова стійкість забезпечується жорсткими валютними обмеженнями, їх ефективність з часом послаблюється, а обмежувальний вплив на економічну активність, навпаки, посилюється, тому проведення валютної лібералізації в найближчій перспективі стає дедалі актуальнішим.

Враховуючи все ще високу невизначеність та ризик подальшого зростання залишків коштів на поточних рахунках на тлі значних видатків бюджету, забезпечення привабливості термінових заощаджень у гривні є важливою передумовою для збереження курсової стійкості та зниження інфляції, що також зумовлює необхідність збереження облікової ставки на рівні 25% річних.

Національний банк зазначив, що він забезпечуватиме необхідні монетарні умови для підтримки курсової стійкості, покращення очікувань та стійкого зниження інфляції.

"Оновлений макропрогноз передбачає початок циклу зниження облікової ставки в IV кварталі 2023 року. Навіть за такого сценарію монетарні умови залишатимуться досить жорсткими на прогнозному горизонті, враховуючи подальше уповільнення інфляції, поліпшення інфляційних очікувань і, відповідно, збереження високої реальної доходності" додав регулятор.

НБУ зазначив, що він готовий коригувати час та темп зміни облікової ставки з урахуванням подальшого розвитку подій на валютному ринку, інфляційної динаміки, стійкості міжнародної підтримки та результативності заходів щодо забезпечення привабливості гривневих інструментів.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,7879
 0,1842
0,47
EUR
1
42,3821
 0,1032
0,24

Курс обміну валют на сьогодні, 11:13
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4537  0,11 0,28 39,9930  0,10 0,24
EUR 42,1926  0,09 0,20 42,9974  0,11 0,25

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7600  0,25 0,63 39,8100  0,26 0,66
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес