Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Газовый шантаж Путина: серьезно, но Украина имеет шансы на победу

 Олена Зеркаль, заступниця міністра закордонних справ (2014-2019) / Європейська правда

Ціни на газ злетіли до рекордних висот, європейські сховища не заповнюються, з українських сховищ нерезиденти вже зараз виводять газ.

Ціна на газ також тисне на уряди: не тільки в Україні, але і в європейських державах почали задумуватися про ризик "тарифних майданів". Саме так, вони бувають і в ЄС, згадайте "жовті жилети" у Франції в зв'язку з запровадженням податку на пальне. Наприклад, 30% болгар вже кажуть, що не зможуть сплачувати за комунальні послуги через здорожчання газу.

Дуже ймовірно, що Путін ухвалить - або вже ухвалив - рішення повністю припинити транзит українською територією.

Це означає, що газу, який може бути проданий Європі через хаб Баумгартен, може просто не вистачити всім охочим.

В той же час нам точно доведеться переналаштовувати власну газотранспортну систему. Інакше, наприклад, Маріуполь, має всі шанси залишитись без газу.

Таке перелаштування - складна технологічна операція, "вищий пілотаж" в сфері транспортування газу. Хоча наші спеціалісти цьому вже навчилися і добре знають, що робити.

Все це - реальні загрози, які є абсолютно очевидними, але на які в Німеччині воліють не зважати.

Окрім тиску на Україну, це дасть можливість Кремлю для банального шантажу. Він, вочевидь, вже вимагає, щоб Німеччина дозволила запуск "Північного потоку - 2". А подальше поглиблення кризи дозволить агентам Кремля в Україні почати розмову про "необхідність домовлятися з "Газпромом".

Не все втрачено, ми можемо перемогти

Серйозність ситуації ще не означає, що в України немає простору для маневру. Навпаки, ми можемо та маємо скористатися ситуацією, щоб просунутися в питанні інтеграції ринків.

Перше - потрібно захистити споживачів від можливих зупинок транзиту. І не тільки забезпечити необхідний обсяг газу для проходження опалювального сезону у наших підземних сховищах.

Є такий термін - "умова необхідна, але недостатня". Так от, газ у сховищах у відповідній кількості - це саме така умова. А умовою достатньою для убезпечення України є включення нашої країни в одну європейську "групу ризику" з Німеччиною, Словаччиною та Польщею.

"Групи ризику" - це механізм, спеціально розроблений в Європі для запобігання кризовим ситуаціям із наявністю газу. Якщо Україна буде включена до цього механізму, шантаж України означитиме одночасно і шантаж Німеччини. І для росіян це "дві великі різниці".

Друге - ми маємо об'єднати зусилля з усіма міжнародними партнерами та сфокусуватися на головному: довести, що Росія, а зокрема, "Газпром", продовжує зловживати своєю монополією на постачання газу в ЄС трубопроводами.

Як би це не звучало сумно, в Європі та США досі не всі це розуміють. Але багаторічна роз'яснювальна робота дає свої результати, і у владних коридорах наших союзників розуміння серйозності ситуації вже з'явилося.

І тут важливо припинити сподіватися на те, що нас хтось може чи має врятувати, а сконцентруватися на простому завданні: змусити "Північний потік - 2" відповідати всім вимогам третього енергетичного пакету ЄС. Це європейські правила, які дозволять зруйнувати монополію "Газпрому" в постачанні газу.

Якщо всі російські газогони відповідатимуть цим правилам, то різні постачальники та трейдери включаться в конкуренцію. І ми зможемо зберегти транзит, завантажити нашу ГТС і при цьому значно знизити ціни.

Ця битва триває і спільна перемога можлива.

Адже газогін, хоч і добудовано, та ще не запущено, сертифікація оператора триватиме тривалий час. Може до кінця року, а може і до весни.

Росія, звісно, це розуміє. Тому буде намагатися позбавити Україну шансів на перемогу.

І тут критично важливо не забути пройдені уроки. Нам потрібно розуміти, що саме дає нам шанс на перемогу і які здобутки нам потрібно буде захистити.

Перше - підтримка союзників. Угода між Вашингтоном та Берліном, яку в Україні багато хто назвав "зрадою", насправді дає важелі впливу Америці. Цієї зими ми зможемо побачити її ефективність.

Друге - проведені реформи. Ми боремося, тому що український ринок газу відповідає європейським правилам, ми провели успішний анбандлінг і тепер з європейцями на одній стороні фронту.

Ми були би сильнішими, якби популісти не заблокували створення консорціуму з управління ГТС кілька років тому.

Саме тому удар Кремля варто чекати саме в цьому напрямку. Нас будуть переконувати, що ніякої підтримки союзників ми не маємо, і що ніякі реформи не допомагають Україні в критичний момент. Робити все, щоб ми втратили віру в перемогу.

Або під виглядом "кризової ситуації" ставитимуть анбадлінг під сумнів.

Саме тому частина майбутньої перемоги над Кремлем в руках кожного з нас.

Віра у власні здобутки, дотримання правил урядовцями та менеджерами державних підприємств та фаховість наших дипломатів.

З цією формулою в нас все вийде.

Олена Зеркаль, заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції (2014-2019)

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6702
 0,1986
0,50
EUR
1
42,5205
 0,3372
0,80

Курс обміну валют на вчора, 10:29
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3652  0,00 0,00 39,8952  0,02 0,05
EUR 42,1717  0,03 0,07 42,9630  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7000  0,25 0,63 39,7200  0,25 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес