Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Схема приватний кордон. Що відомо про спецоперацію на Закарпатті

18:35 17.11.2017 |

Політика

 

Правоохоронці затримали понад 20 осіб, у тому числі організатора контрабандної схеми Аттіла Горвата та екс-керівника Держгеокадастру Берегівського району Еріку Шинкевич.

У Закарпатській області 16 листопада працівники Державної прикордонної служби (ДПСУ), спільно з підрозділами Служби безпеки України та військовою прокуратурою розпочали масштабну спецоперацію пов'язану із організацією незаконної діяльності на державному кордоні України з Угорщиною.

Тиждень зібрав усе, що відомо про хід операції.

Спецоперація щодо так званого "приватного кордону" спрямована на затримання організаторів схеми, які налагодили в регіоні, зокрема, незаконну міграцію, контрабанду та наркотрафік

Для проведення операції залучили понад 300 силовиків та 70 одиниць прикордонної техніки, у тому числі спеціальної техніки, а також БТРи та авіація. Так, зранку 16 листопада над Берегівським та іншими районами Закарпаття літали військові вертольоти, а слідчі військової прокуратури проводили обшуки в понад 100 будинках.

"Проводяться обшуки в понад 100 приміщеннях учасників злочинних схем, залучена техніка Держприкордонслужби, особовий склад і прикордонна авіація", - зазначив спікер ДПСУ Олег Слободян.


За результатами перевірок, правоохоронці вилучили наркотики, зброю, паспорти закордонних держав та великі суми грошей.

Силовики тримали в таємниці проведення операції для того, щоб організатори схеми не встигли втекти та сховатися. Водночас, контрабанда в регіону набула настільки масового характеру, що правоохоронці передбачають продовження слідчих дій ще на два дні.


"Приватний кордон"

За декілька днів до страту операції, головний військовий прокурор Анатолій Матіос в ефірі одного з телеканалів повідомив, що 150 кілометрів українського кордону з Угорщиною є "приватними" і являють собою звичайні земельні ділянки.

Він тоді наголосив, що ділянка кордону фактично знаходиться в приватних руках, а прикордонники не мають повноцінного доступу до неї.

"Так, фактично 150 км - це земельні ділянки, які 2 га селищна рада наділила місцевих жителів. Після цього вони були закумульовані в окремо взятих руках, вибудована комунікація і там кластери взагалі "гуляйполівських" часів", - сказав Матіос.

Тобто, "приватний корон" - це низка земельних ділянок у межах переважно Берегівського району, які зловмисники використовували як плацдарм для контрабанди.

 

Затримання

Правоохоронці під час операції затримали понад 20 осіб, яким інкримінують організацію контрабандної схеми.

Так, поблизу Мукачева та в селі Велика Бийгань правоохоронці затримали понад 20 організаторів нелегальної міграції та контрабанди тютюнових виробів до країн Євросоюзу. За словами Слободяна, переважна більшість з затриманих є номінальними власниками земельних ділянок так званого "приватного кордону". Він також зазначив, що всім уже висунуті підозри.

Так, о сьомій ранку 16 листопада в санаторії "Карпати" спецпризначенці затримали Аттіла Горвата, відомого як "Докі", якого вважають організатором так званого "приватного кордону" вздовж адмінмежі з Угорщиною.

 

Пізніше стало відомо, що слідчі вручили підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою посадовця Держгеокадастру в Закарпатській області, якому інкримінують участь у злочинній схемі "приватного кордону".

ЗМІ повідомили, що йдеться про Еріку Шинкевич, яка очолювала Берегівський райвідділ управління відомства.

За інформацією Військової прокуратури західного регіону, у 2015-2016 роках чиновниця Держгеокадастру зловживав владою та службовим становищем, діючи в інтересах організованої групи осіб, чинила протиправні дії щодо переоформлення земель, що розташовані вздовж лінії держкордону.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
38,9744
 0,1746
0,45
EUR
1
42,4470
 0,2018
0,48

Курс обміну валют на вчора, 10:45
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,5222  0,15 0,38 39,0548  0,15 0,39
EUR 41,9667  0,18 0,43 42,7337  0,15 0,34

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9500  0,15 0,39 38,9750  0,16 0,40
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес