Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Малі оголосила про розрив дипломатичних відносин з Україною

 Російські найманці ПВК "Вагнер" в Малі.

Малі заявила про "негайний" розрив дипломатичних відносин з Україною. Відповідний документ за підписом полковника Абдулая Майгі, який представляє правлячу хунту в Малі, було опубліковано

на сайті уряду країни в неділю, 4 серпня.

Згідно із заявою Майгі, Бамако звинувачує представника Головного управління розвідки міністерства оборони України (ГУР МОУ) Андрія Юсова у визнанні ролі Києва у великій поразці, якої урядові війська і найманці ПВК "Вагнер" зазнали в боях із повстанцями в липні. Крім того, демарш Малі спричинила позиція посла України в Сенегалі Юрія Пивоварова, який нібито підтримав дії противників правлячої хунти.

Офіційні Київ і Бамако встановили дипломатичні відносини ще 1992 року. Але контакти між зовнішньополітичними відомствами двох країн мали епізодичний характер, зазначало раніше міністерство закордонних справ України.

Повстанці знищили 84 найманців ПВК "Вагнер" у Малі

Згадані сутички сталися на півночі Малі наприкінці липня. Військовослужбовці урядової армії Малі (FAM) і "вагнерівці" з 13 штурмового загону ПВК із 22 до 27 липня 2024 року вели бої на околицях населеного пункту Тінзауатен з бойовиками з "Координаційного руху Азавад" та угруповання "Аль-Каїда в Сахелі".

За підсумками кількох днів боїв FAM і найманцям довелося відступити. Повстанці пізніше повідомили, що в боях загинули щонайменше 84 бойовики ПВК "Вагнер" і 47 солдатів урядової армії.

Обговорюючи поразку "вагнерівців" у Малі в ефірі телемарафону на українському телебаченні, Юсов заявив, що "повстанці одержали необхідну інформацію, і не тільки інформацію, яка дала їм змогу провести успішну військову операцію". Юсов не став наводити подробиць.

Сенегал вручив ноту протесту послу України

Тим часом міністерство закордонних справ Сенегалу викликало посла України у цій країні Юрія Пивоварова через допис, у якому дипломат нібито виказував підтримку туарегам у Малі, а також "нагадало йому про зобов'язання обережності, стриманості та невтручання, які повинні супроводжувати серйозність і урочистість його місії".

МЗС Сенегалу вказало, що такий допис був опублікований на Facebook-сторінці українського посольства, проте, схоже, наразі він видалений.

Що це за допис, не уточнюється. Агентство APA вказує, що йдеться про відео з Юсовим, яке супроводжувалося певним коментарем українського посла, який влада Сенегалу визнала недоречним.

У пресрелізі МЗС Сенегалу йдеться, що Юрій Пивоваров стверджував про підтримку нападу найманців у Малі, здійсненого між 25 і 27 липня 2024 року.

Дакар заявив, що дотримується позиції "конструктивного нейтралітету в російсько-українському конфлікті" та "не може терпіти будь-яких спроб перенести на свою територію медійну пропаганду, яка ведеться в цьому конфлікті".

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2250
 0,0860
0,21
EUR
1
44,6467
 0,2454
0,55

Курс обміну валют на сьогодні, 10:34
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9426  0,03 0,07 41,5478  0,02 0,04
EUR 44,5730  0,29 0,65 45,4000  0,36 0,81

Міжбанківський ринок на 02.08.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2050  0,11 0,27 41,2400  0,12 0,29
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес