Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Путін визнав фінансування терористів «Вагнера», FATF має відреагувати, – Мінфін

 

Міністерство фінансів України закликало Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (Financial Action Task Force - FATF) та світову фінансову спільноту визнати Росію юрисдикцією з високим рівнем ризику через фінансування терористичного угрупування ПВК "Вагнер".

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє пресслужба Мінфіну.

"Фінансування Росією ультранасильницької ПВК "Вагнер" більше не є секретною інформацією. Фінансуючи "Вагнер", Росія експортує тортури, зґвалтування та масові вбивства по всьому світу. Це не лише порушує стандарти FATF, але й становить серйозний виклик глобальному миру та безпеці. Не в змозі належним чином накласти санкції на Росію і зберігаючи для РФ доступ до світової фінансової системи, ми сприяємо подальшому руйнуванню і підриваємо міжнародний порядок, встановлений для захисту всіх нас", - наголосив голова Мінфіну.

Він зауважив, що угрупування "Вагнера" є незаконним у самій РФ, згідно з Кримінальним кодексом країни.

"Той факт, що група найманців "Вагнер" фінансувалася з державного бюджету всупереч російським законам і нормам, ще раз демонструє, що існуюче законодавство - не більше ніж димова завіса, яка прикриває неефективну систему запобігання/протидії фінансуванню тероризму та злочинних організацій, якими режим зловживає на власний розсуд", - додав Марченко.

У Мінфіні нагадали, що напередодні президент РФ Владімір Путін визнав, що Росія фінансувала діяльність терористичного угрупування ПВК "Вагнер" з бюджету - з травня 2022 по травень 2023 року на утримання бойовиків виділили понад 86 мільярдів рублів (близько $1 млрд). Крім того, за його словами, понад 110 млрд рублів (близько $1,3 млрд) було виділено на "страхові виплати". Імовірно, йшлося про виплати загиблим у війні проти України, родинам яких у РФ обіцяють виплачувати по 5 млн рублів.

ПВК "Вагнер" - незаконна військова організація, заснована у 2014 році, яка використовує терористичну тактику по всьому світу. Естонія, Литва та парламент Франції визнали її терористичною організацією. Французький парламент закликав ЄС офіційно визнати російську групу найманців "Вагнер" терористичною, і є ознаки того, що Велика Британія також планує визнати цю компанію терористичною. США запровадили санкції проти "Вагнер" як транснаціональної злочинної організації.

Найманці "Вагнера" скоїли численні воєнні злочини в Україні, підтримували кривавий режим Башара Асада в Сирії та звинувачуються у скоєнні численних звірств і воєнних злочинів у Малі, Центральноафриканській Республіці, Судані та Лівії.

Мінфін України наголошує, що оскільки ПВК "Вагнер" фінансується безпосередньо з російського державного бюджету, то будь-яка компанія, що працює в межах російської юрисдикції, наражається на ризик сприяння тероризму та фінансуванню організованої злочинності. Міжнародні компанії, які продовжують вести бізнес і сплачувати податки в Росії, таокж опосередковано сприяють фінансуванню "Вагнер".

Міністерство також звертає увагу, що фінансові установи та інші суб'єкти за межами Росії, які мають справу з коштами, отриманими з Росії, стикаються з високим ризиком несвідомої участі в незаконній діяльності, пов'язаній з "Вагнер", та відмиванням незаконних коштів, отриманих "Вагнер" через їхню злочинну діяльність у різних країнах, допомогу в постачанні та фінансуванні злочинного угруповання, а також участі в незаконній торгівлі.

Як повідомлялося, минулого тижня FATF відмовилася включати Росію до "сірого" або "чорного" списків, що б ще більше ізолювало російську економіку. За підсумками пленарного засідання FATF, "чорний" список країн, який встановлює FATF, не змінився. До нього, як і раніше, входять Північна Корея, Іран і М'янма. До "сірого" списку країн, які підлягають посиленому моніторингу, внесли Камерун, Хорватію та В'єтнам.

Водночас FATF заявила, що "знову висловлює глибокі співчуття народу України у зв'язку з безпідставною втратою людських життів і руйнуванням інфраструктури та суспільства в результаті триваючого військового вторгнення РФ".

За матеріалами: БізнесЦензор
Ключові теги: Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6196
 0,1010
0,25
EUR
1
42,7495
 0,0653
0,15

Курс обміну валют на сьогодні, 10:30
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5054  0,08 0,20 40,0558  0,07 0,18
EUR 42,5617  0,13 0,30 43,2979  0,14 0,33

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7050  0,14 0,37 39,7350  0,10 0,26
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес