Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Україна проти РФ в суді ООН: до позову долучили 32 країни

 

Більшість членів Міжнародного суду ООН у Гаазі погодилися долучити 32 держави до позову, поданого Україною проти Росії за порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Рішення ухвалене голосами 14 суддів проти одного, повідомила в п'ятницю, 9 червня, пресслужба суду в Гаазі.

Зазначається, що на етапі попередніх слухань до позову приєдналися 26 країн Європейського Союзу, крім Угорщини, Австралія, Канада, Нова Зеландія, Норвегія, Ліхтенштейн та Великобританія. Водночас, суд ООН одноголосно відмовив США у долученні до позову, оскільки заява країни стосується стадії попередніх заперечень у провадженні.

Тепер суд має вирішити, чи має він повноваження відкривати основне судове засідання, а союзники України хочуть підтвердити це своїми заявами, зазначає агенція dpa.

Україна подала позов до суду ООН за порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього 26 лютого 2022 року. РФ не брала участі у засіданні 7 березня 2022 року, однак після закриття слухання РФ заявила, що суд ООН не має юрисдикції у цій справі. Згодом 16 березня суд ООН як тимчасовий захід у справі зобов'язав Росію негайно припинити військові дії.

Позов щодо фінансуванням тероризму та дискримінації

Тим часом на розгляді в суді ООН знаходиться ще один позов України проти Росії, пов'язаний з вірогідним порушенням Росією двох міжнародних конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідацію будь-яких форм расової дискримінації. Слухання почалися 6 червня і завершаться 14 червня.

Очікується, що на ухвалення рішення суду ООН знадобиться щонайменше кілька місяців. Вердикт Міжнародного суду ООН є обов'язковим для виконання обох сторін. Як зауважив посол із особливих доручень МЗС України Антон Кориневич, це перший процес України проти Росії, який у міжнародній судовій інстанції дійшов до стадії розгляду по суті.

Україна подала заяву до суду ООН у 2017 році у зв'язку з діями проросійських сепаратистів 2014 року на Донбасі та російської "влади" у незаконно анексованому РФ Криму. У квітні 2017 року в рамках цього позову Міжнародний суд ООН виніс ухвалу за клопотанням України про встановлення тимчасових заходів. Він встановив, зокрема, що в Криму Росія має утримуватися від накладання обмежень на роботу інститутів кримськотатарської громади, включаючи Меджліс, та забезпечити доступ до навчання українською мовою.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,7879
 0,1842
0,47
EUR
1
42,3821
 0,1032
0,24

Курс обміну валют на вчора, 11:13
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4537  0,11 0,28 39,9930  0,10 0,24
EUR 42,1926  0,09 0,20 42,9974  0,11 0,25

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7600  0,25 0,63 39,8100  0,26 0,66
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес