Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Європарламент вручив премію Сахарова українському народу

 

У Європарламенті вручили премію "За свободу думки" імені Андрія Сахарова, лавреатом якої цього року став український народ. На урочистій церемонії у Страсбурзі в середу, 14 грудня, виступив із відеозверненням президент України Володимир Зеленський. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять українців, які загинули в розв'язаній Росією війні проти України.

Грошова частина премії становить 50 тисяч євро, її вручили українському народу в особі Володимира Зеленського та інших обраних його представників, а також громадянського суспільства.

У Страсбурзі відзначили мужність і боротьбу українців за суверенітет своєї країни

Лавреата премії Сахарова 2022 року Європарламент оголосив у жовтні. Президія ЄП, до якої входять очільниця Роберта Мецола і глави всіх фракцій, вказала на "неймовірні втрати українського народу у вигляді людських жертв і зруйнованих міст і сіл" і його боротьбу за захист батьківщини, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності, а також за свободу, демократію, верховенство права та європейські цінності. Крім того, у Страсбурзі наголосили на мужності, стійкості й відданості своєму народові українського президента та громадських інституцій.

"Ця нагорода - для тих українців, які борються. Для тих, хто був змушений тікати. Для тих, хто втратив рідних і близьких. Для всіх, хто піднімається і бореться за те, у що вірить. Я знаю, що відважний народ України не здасться і ми - теж", - заявила Роберта Мецола.

Вона додала, що нічим не спровокована агресивна війна Росії проти України завдає величезних втрат українському народу. "Вони (українці. - Ред.) не лише борються за захист своїх домівок, суверенітету, незалежності й територіальної цілісності, а й захищають свободу, демократію, верховенство права та європейські цінності на полях боїв проти жорстокого режиму, що прагне підірвати нашу демократію, ослабити й поділити наш союз", - заявила голова Європарламенту.

Європарламент щорічно присуджує премію імені Сахарова за права людини та основні свободи. Ця нагорода заснована у 1988 році і названа на честь радянського фізика, політичного дисидента Андрія Сахарова. Грошовий приз становить 50 тисяч євро. Минулого року її присудили російському опозиційному політику Олексію Навальному. У 2018 році премію отримав український кінорежисер Олег Сенцов, який був заарештований 2014 року російською окупаційною владою в Криму та засуджений до 20 років ув'язнення за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі. У 2019 році після звільнення Сенцов отримав премію Сахарова  особисто.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5771
 0,1028
0,26
EUR
1
42,8501
 0,0196
0,05

Курс обміну валют на сьогодні, 10:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5008  0,00 0,01 40,0504  0,01 0,01
EUR 42,6096  0,05 0,11 43,3704  0,07 0,17

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6100  0,09 0,24 39,6400  0,09 0,24
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес