Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Румунський парламент визнав Голодомор злочином проти українського народу та людства - Декларація

 

Депутати румунського парламенту в середу 248 голосами підтримали Декларацію на спомин про штучний голод 1932-1933 років в Україні - Голодомор, повідомляє румунське інформаційне агентство Agepress.

У декларації, зачитаній на пленарному засіданні депутатом від групи національних меншин Ніколає Мирославом Петрецьким, Голодомор визнано злочином, вчиненим проти українського народу та людства, і рішуче засуджено як такий, що спричинив мільйони жертв, був позначений масовими порушеннями найголовніших цивільних прав і свобод, а також величезними стражданнями. Документ також висловлює солідарність з українським народом, який постраждав у цій трагедії, і віддає шану мільйонам жертв Голодомору.

Декларація також рішуче засуджує аналогічний злочинний метод, через який румуни в Бессарабії зазнавали штучного голоду з метою примусової колективізації в 1946-1947 роках, і висловлює підтримку захисту та повазі до основних прав і свобод людини.

У документі наголошується, що європейська інтеграція базувалася на примиренні та прийнятті трагічних моментів історії ХХ століття, що примирення з важким минулим не рівнозначне колективній провині, а утворює стійку основу для побудови спільного європейського майбутнього, заснованого на спільних цінностях і принципах, йдеться в документі. У ньому наголошується, що пам'ять про трагедії в історії Європи має сприяти запобіганню повторенню подібних обставин чи подій у майбутньому.

Перед спільним пленарним засіданням у фоє Палати депутатів у присутності посла України в Румунії Ігоря Прокопчука було відкрито виставку, присвячену пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

Депутат від Національної ліберальної партії Александр Мурар наголосив, що Румунія історичним рішенням приєднується до демократичних держав світу, які визнають і урочисто беруть на себе не тільки пам'ять про голод 1932-1933 років, а й "визнання геноциду, систематичних дій, прямих, цинічних, злочинних дій Радянського Союзу та його керівників щодо фізичного знищення української нації". "Володимир Путін та військово-політична еліта Кремля фактично відновили сталінські плани щодо знищення української нації, і це має викликати не лише опір, а й солідарність людства", - сказав він.

Депутат від Соціал-демократичної партії Адріан Соломон заявив, що "цей тип злочинної політики держави має бути засуджений, і ми маємо зробити це рішуче", провівши при цьому паралелі з подіями, що відбувалися на території Румунії. "Те, що відбувалося у 1932-1933 роках у Радянському Союзі, виходить за межі України, але здається, що найбільше постраждали українці", - сказав він.

Депутат від Альянсу за об'єднання румунів Георге Сіміон наголосив, що румуни також стали жертвами Голодомору. "Ці явища мають бути засуджені. Я радий, що нарешті у Києва достатньо сил, щоб засудити злочини, вчинені цією імперією зла... Не можна забувати депортації, голод, що настав після Другої світової війни в Північній Буковині, районі Герца та Бессарабії, і всі ці явища 19-го та 20-го століть мають бути засуджені, а питання, які ще не винесені на голосування в румунському парламенті, як-от геноцид вірмен, мають бути засуджені всіма парламентами у вільному світі... Російської агресії проти України... антисемітизму не повинно бути місця в демократичному, вільному світі", - сказав він.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: Румунія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,4716
 0,1144
0,29
EUR
1
42,1833
 0,0787
0,19

Курс обміну валют на сьогодні, 10:29
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3652  0,00 0,00 39,8952  0,02 0,05
EUR 42,1717  0,03 0,07 42,9630  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7000  0,25 0,63 39,7200  0,25 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес