Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Воєнні марки «Укрпошти»: інвестиція чи пам'ять про спротив

17:14 16.12.2022 |

Бізнес

 

Затоплення російського крейсера "Москва", пошкодження Кримського мосту, звільнення Херсона - "Укрпошта" реагувала на всі важливі епізоди війни марками з відповідними мотивами. Загалом вже випущено десять марок на воєнну тематику: "Русскій воєнний корабль іді...", "Русскій воєнний корабель ... Всьо!", "Вільні. Незламні. Непереможні". "Українська мрія", "Доброго вечора, ми з України", "Пес Патрон", "Кримський міст на біс!", "Херсон - це Україна", "Слава Збройним Силам України", "Зброя Перемоги". У понеділок, 19 грудня, очікується ще одна - "Переможного Нового року!".  

Довжелезні черги за марками

Ажіотажний попит в Україні на марки воєнної тематики спалахнув ще від першого випуску, присвяченого відомому мему українських прикордонників про російський корабель. Вже тоді до поштових відділень вишикувалися величезні черги, а сама марка швидко стала раритетом. Так само побила рекорди продажів і чергова марка, присвячена звільненню Херсона: "Херсон - це Україна", придбати яку на головпоштамті у Києві можна було у п'ятницю, 9 грудня. За даними "Укрпошти", наклад цієї марки становив 900 тисяч примірників, або 150 тисяч маркових аркушів, більшість з яких були реалізовані за лічені години. 

Воєнні марки «Укрпошти»: інвестиція чи пам'ять про спротив

 

Люди, які відстояли чергу до Головпоштамту в Києві, аби придбати "херсонську" марку, розповіли кореспондентові DW, що на холоді того дня довелося чекати понад дві години. "Але воно того варте! Ця марка така позитивна!", - розповіла DW Світлана. Вона cказала, що не встигла купити лише першу марку "з російським кораблем", але придбала всі решту на воєнну тематику. Тепер хоче їх роздати своїм дітям і подругам, які повертатимуться в Україну з-за кордону. Григорій, який також стояв у довгій черзі, розповів, що планує подарувати придбані марки онукам. "Це наша історія, і вони мають її знати. Марка - чудовий спосіб донести дітям наш шлях до перемоги", - каже чоловік.

Начальниця управління філателістичної продукції Укрпошти Наталя Мухіна повідомила DW, що великий попит є на всі поштові марки "про те, як Україна наближає перемогу", і він приблизно однаковий по всій території держави. "Є ті, хто завжди купує поштові марки України. Це філателісти. Є люди, які хочуть залишити марки на пам'ять дітям. Але ця марка особлива, тому що вона була презентована в день звільнення Херсона Збройними силами України, і є ті, хто хоче її потім дорожче продати", - сказала вона.

Ціни - дуже різні

Так, ціна марки "Херсон - це Україна" в "Укрпошті" у день продажу становила 12 гривень. Але вже тоді на виході з Головпоштамту юрмилися люди, яким не вистачило марок, і вони пропонували за неї в рази, а то й десятки разів більші кошти, ніж її номінальна вартість.

Воєнні марки «Укрпошти»: інвестиція чи пам'ять про спротив

 

Найбільш популярною нині залишається перша "воєнна" марка - "Русскій воєнний корабель, іді...". "Укрпошта" її продавала за 23 гривні - для відправлення рекомендованого листа в Україні, та 45 гривень - за кордон. Нині на українських онлайн-майданчиках за цю марку найчастіше просять приблизно 330 гривень. Хоча в одному з магазинів VIP-подарунків можна навіть знайти пропозицію - 33600 гривень за блок із шести марок під склом і в дерев'яній рамці.

Попит на першу марку з російським кораблем спостерігався й за межами України, зазначає DW філателіст, автор Facebook-сторінки "Блог філателіста" Володимир Цьомра. За його словами, один з українських філателістів розповідає, що продав два аркуші марок на міжнародному онлайн-майданчику eBay за кілька тисяч доларів. Нині на eBay аркуш з марками "Русскій воєнний корабль іді.." пропонують придбати за 12 - 50 доларів, але можна також знайти і пропозицію за 579 доларів.

Воєнні марки «Укрпошти»: інвестиція чи пам'ять про спротив

 

Однак не варто сподіватися, що на ці марки з цінником у сотні доларів може бути попит, зауважив DW заступник голови Київського товариства філателістів Вадим Іщенко. "Це пропозиція. Можливо, за цю суму куплять люди дуже далекі від філателії. Або ж людина, яка має багато грошей, і не хоче шукати дешевше", - припускає він.

Картинка на пам'ять чи філателістична інвестиція?

За словами Іщенка, нині реально продати марку "Херсон-це Україна" удвічі дорожче від номіналу, а першу марку про корабель - в п'ять разів.

І розраховувати багато заробити в майбутньому на цих марках також навряд чи варто, переконаний Іщенко. Адже серед філателістів дуже дорого коштують унікальні марки, з вадами друку, пояснює він. "Наприклад, тиснення не пройшло, фарба не лягла. Таких дуже мало", - каже Іщенко. Водночас марки, які випускає "Укрпошта", не є дефіцитними, їх випускають великим накладом. Зокрема, марок "Русскій воєнний корабль іді..." випустили один мільйон екземплярів, "Русскій воєнний корабль...Всьо" - п'ять мільйонів, "Кримський міст на біс!" - 2,1 мільйона. "Тоді як до 24 лютого наклади марок були 120 тисяч штук. Тобто збільшено випуск у шість і більше разів", - зазначає Іщенко.

Натомість Володимир Цьомра припускає, що через років 15-20-30 марки від "Укрпошти", які зображають мотиви війни Росії проти України, можуть зрости в ціні, але не на стільки, щоб можна було стати мільйонером від їхнього продажу. "Якщо є можливість купити марки за цінами "Укрпошти", то це буде певна інвестиція", - вважає він. Але заробити, на цьому, на його думку, можна небагато. "Скоріше, це історико-політична інвестиція", - резюмує Цьомра.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6370
 0,1219
0,31
EUR
1
42,2986
 0,0655
0,15

Курс обміну валют на сьогодні, 10:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3729  0,01 0,03 39,9288  0,00 0,00
EUR 42,1825  0,05 0,12 42,9621  0,03 0,07

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5300  0,10 0,26 39,5550  0,09 0,24
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес