Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ChatGPT використовує в 17 тисяч разів більше електроенергії, ніж середньостатистичне домогосподарство в США щодня

14:51 12.03.2024 |

Новини IT

 

Чат-бот ChatGPT від OpenAI, ймовірно, використовує понад півмільйона кіловат-годин електроенергії, щоб відповісти на близько 200 мільйонів запитів на день, повідомляє Business Insider з посиланням на The New Yorker.

Видання повідомляє, що середньостатистичне американське домогосподарство використовує близько 29 кіловат-годин щодня. Якщо поділити кількість електроенергії, яку використовує ChatGPT за день, на кількість, яку використовує середнє домогосподарство, то вийде, що ChatGPT використовує більш ніж у 17 тисяч разів більше електроенергії, ніж середнє домогосподарство.

Це дуже багато. А якщо генеративний ШІ буде впроваджуватися далі, він може споживати значно більше.

Наприклад, якби Google інтегрував технологію генеративного штучного інтелекту в кожен пошук, він би витрачав близько 29 мільярдів кіловат-годин на рік, згідно з підрахунками Алекса де Вріса, науковця з даних Національного банку Нідерландів, у статті для журналу про сталу енергетику Joule. Це більше електроенергії, ніж споживають за рік такі країни, як Кенія, Гватемала та Хорватія, повідомляє The New Yorker.

"ШІ просто дуже енергоємний, - сказав де Вріс в інтерв'ю Business Insider. "Кожен з цих серверів штучного інтелекту вже може споживати стільки ж енергії, скільки більше десятка британських домогосподарств разом узятих. Тож цифри додаються дуже швидко".

Втім, оцінити, скільки електроенергії споживає індустрія штучного інтелекту, що стрімко розвивається, досить складно. Існує значна варіативність у тому, як працюють великі моделі штучного інтелекту, а великі технологічні компанії, які стимулюють бум, не дуже охоче розповідають про своє енергоспоживання, повідомляє The Verge.

Однак у своїй статті де Вріс наводить приблизні підрахунки на основі даних компанії Nvidia, яку дехто охрестив "Cisco" бумом штучного інтелекту. Згідно з даними New Street Research, які наводить CNBC, чипмейкер займає близько 95% ринку графічних процесорів.

Де Вріс підрахував у статті, що до 2027 року весь сектор ШІ буде споживати від 85 до 134 терават-годин (у мільярд разів більше кіловат-години) щорічно.

"Ви говорите про те, що до 2027 року споживання електроенергії штучним інтелектом може становити піввідсотка від світового споживання електроенергії, - сказав де Вріс в інтерв'ю The Verge. "Я думаю, що це досить значна цифра".

Деякі з найбільших світових компаній, що споживають найбільше електроенергії, бліднуть у порівнянні з ним. Samsung використовує близько 23 терават-годин, тоді як такі технологічні гіганти, як Google, - трохи більше 12 терават-годин, а Microsoft - трохи більше 10 терават-годин для роботи центрів обробки даних, мереж і користувацьких пристроїв, згідно з розрахунками BI, зробленими на основі звіту Consumer Energy Solutions.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5345
 0,1025
0,26
EUR
1
42,3098
 0,0112
0,03

Курс обміну валют на сьогодні, 11:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3315  0,04 0,11 39,8738  0,05 0,14
EUR 42,1796  0,00 0,01 42,9208  0,04 0,10

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,15 0,38 39,4400  0,12 0,29
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес