Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Нідерландська мафія не дає спокою німцям

 

Небезпека можливих війн між нідерландською та німецькою мафією - конкуруючими злочинними мережами - зростає. Імовірно, серія вибухів у Кельні останніми тижнями пов'язана саме з цим. Останній такий інцидент стався минулої середи: у магазині одягу на одній із популярних шопінгових вулиць Кельна злочинці висадили в повітря вибухівку. "Очевидно, у середовищі (злочинців. - Ред.) є незакриті рахунки, які намагаються закрити", - сказав на пресконференції очільник кримінальної поліції Кельну Міхаель Ессер (Michael Esser).

Поліцейська операція в Кельні: звільнення та затримання

Уже певний час слідчі припускають, що до кримінальних злочинів у західнонімецькій землі Північний Рейн-Вестфалія, до якої належить Кельн, причетні злочинні угруповання з Нідерландів. Ці підозри особливо посилилися після того, як стало відомо про викрадення та катування чоловіка та жінки в Кельні влітку. Імовірно, це був акт помсти за неоплачену партію наркотиків.

Обох осіб, які, судячи з усього, є учасниками німецького організованого злочинного угруповання, на початку серпня вдалося звільнити спецпризначенцям у рамках поліцейської операції. Результатом операції стали чотири затримання та обшуки в шести будівлях та квартирах у місті, під час яких було затримано ще двох чоловіків.

У цій німецькій землі, що межує з Нідерландами, крім того, були численні вибухи, за допомогою яких, імовірно, злочинці намагалися, зокрема, підірвати банкомати. Вважається, що за всіма цими злочинами стоїть так звана "мокро-мафія". Саме таку назву можна зустріти в багатьох ЗМІ в Нідерландах та Німеччині. Вона позначає організовані злочинні угруповання, які переважно мають корені в нідерландсько-марокканській спільноті. Утім, це позначення є спірним, адже деякі представники цієї спільноти вважають його расистським.

Нідерландська мафія є лише одним із багатьох організованих злочинних угруповань у Європі. "Європол" нарахував загалом 821 організовану злочинну мережу на континенті, що налічують понад 25 тисяч учасників.

Нідерландська мафія не дає спокою німцям

 Наслідки вибуху в центрі Кельну, 18 вересня 2024

Як "мокро-мафія" стала потужною та звідки насильство

У випадку з нідерландськими злочинцями термін "мокро-мафія" дуже поширений - не в останню чергу завдяки успішному нідерландському серіалу з однойменною назвою. Утім, більшість криміналістів та поліцейських сходяться на оцінці, що це угруповання вже не має жодної спільної етнічної ідентичності.

"Так звана мокро-мафія сягає корінням у 1990-ті роки. Вона була пов'язана із завезенням канабісу в Нідерланди, потім її бізнес розширився на кокаїн. - каже Дірк Пеґло (Dirk Peglow), очільник Німецької спілки кримінальної поліції, у розмові з DW. - Тож ми маємо справу з угрупованням, чиї структури вже десятиліттями є усталеними. При цьому до цієї кримінальної організації вже давно належать не лише марокканські громадяни".

Схожість та відмінність від інших угруповань злочинців

Утім, нідерландська мафія, очевидно, є суттєво більш готовою до насильства, ніж організовані кримінальні банди в Німеччині. У ЗМІ можна знайти вражаючі історії про кімнати для катувань, відрубані голови та навіть буцімто плани викрадення 18-річної нідерландської кронпринцеси Амалії. Відомий нідерландський криміналіст Сиріл Фейнаут каже, що жертвами мафії щороку стають від 10 до 20 людей.

"У всіх угрупованнях готовність до насильства дуже висока. Але в цьому угрупованні готовність вдаватися до насильницьких дій ще вища", - каже політолог і дослідник злочинності в університеті Ерлангена в Німеччині Махмуд Джараба (Mahmoud Jaraba). Утім, структури та принципи ведення справ у подібних груп у Німеччині та Нідерландах схожа. "Так звані арабські "клани" в Німеччині не дуже відрізняються: головні гравці є членами певної родини, але це не закриті групи, - каже дослідник. - Без їхніх мереж всередині та за межами Німеччини та Нідерландів вони б не вижили".

Нідерландська мафія не дає спокою німцям

 Підірваний злочинцями банкомат в німецькому Оснабрюку

Замахи на свідків та конкурентів

Неприховану брутальність мафії в дії можна було побачити передусім 2021 року, коли в Нідерландах убили відомого журналіста Петера де Вріса. Йому поцілили в голову в Амстердамі просто на вулиці після того, які він дав одне зі своїх телевізійних інтерв'ю.

Це лише одне з трьох убивств, які є предметами багаторічних судових процесів. Крім де Вріса, жертвами стали також брат ключового свідка, а також прокурор. 17 підсудних, серед яких ватажок банди Рідуан Тахі, у лютому засудили до багатьох років за ґратами за вбивства та замахи на вбивство у кількох випадках. Тахі, а також трьоє інших мафіозі отримали пожиттєві ув'язнення. У червні ще шістьох чоловіків засудили у зв'язку з убивством де Вріса.

Попри ці судові успіхи злочинні мережі в Нідерландах, судячи з усього, надалі процвітають та поширюються на сусідню Німеччину. "У Північному Рейні-Вестфалії ми побачили, що угруповання вже активне в Німеччині та є настільки брутальним у своїх діях, що не цурається небезпеки поранень чи загибелі ні в чому не винних людей", - каже кримінальний поліцейський Дірк Пеґло.

І хоч викрадення в Кельні влітку й показало, що між кримінальними угрупованнями можуть виникнути тертя, зазвичай вони тісно співпрацюють одне з одним. При цьому німецькі банди, судячи з усього, відповідають за імпорт кокаїну та героїну з Нідерландів. "Досі зв'язки та співпраця між різними кримінальними угрупованнями в Німеччині та Нідерландах залишаються в силі", - пояснює експерт-криміналіст Джараба.

Виклики боротьби з організованою злочинністю

Фахівці поки що не можуть відповісти на запитання, коли саме так звана "мокро-мафія" почала поширювати свій вплив у Німеччині та які злочини, можливо, на замовлення нідерландського угруповання, були вже скоєні в Німеччині. І все ж таки, як стверджують самі правоохоронці, німецькій поліції та їхнім колегам з Нідерландів вдалося зібрати чимало інформації про міжнародні зв'язки злочинців. Для цього поліція проаналізувала дані з чатів у месенджерах.

Керівник Німецької спілки кримінальної поліції Дірк Пеґло закликає політиків надати більшу підтримку правоохоронцям. "Ми не можемо чекати поки і в Німеччині пустять коріння злочинні структури, подібні до нідерландських, - заявив він. - Ми повинні тісно співпрацювати з нідерландською поліцією, аби інциденти, які трапилися в Північному Рейні-Вестфалії, не перетворились на повсякденне явище".

Якщо не збільшити ресурси, які борються з організованою злочинністю, то поліція має не дуже багато шансів успішно протидіяти таким злочинним структурам, застерігає Джараба. "У нас дуже мало можливостей для боротьби з цим феноменом - у більшості випадків злочинці приходять з Нідерландів і використовують шляхи для відступу та осіб, які з ними співпрацюють", - констатував Джараба.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2085
 0,0562
0,14
EUR
1
45,9598
 0,2360
0,51

Курс обміну валют на вчора, 11:24
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9315  0,06 0,14 41,5685  0,09 0,21
EUR 45,8085  0,09 0,20 46,5319  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2400  0,06 0,15 41,2600  0,06 0,15
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес