Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Швейцарці на референдумі відкинули пенсійну і екологічну реформи

 

У цю неділю на референдумі у Швейцарії на суд народу було винесено два законопроєкти: реформа другої складової пенсійної системи країни та ініціатива щодо "захисту біорізноманіття".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Swissinfo.

На федеральному референдумі в неділю у Швейцарії народ знову вирішував питання пенсійного забезпечення. Цього разу, після того як у березні цього року швейцарські виборці схвалили запровадження 13-ї пенсії за старістю та втратою годувальника (AHV, "перша опора" пенсійної системи), на порядку денному перебувала реформа "другої опори" пенсійної системи (BVG).

Швейцарська пенсійна система складається з трьох компонентів, або "опор". Перший компонент - страхування у зв'язку зі старістю та непрацездатністю (AHV), що фінансується державним, тобто громадським бюджетом, і роботодавцем. Але цей компонент ще не здатний забезпечити нормальне життя на заслуженому відпочинку. І тут вступає в гру другий компонент - професійний накопичувальний пенсійний план (BVG), що фінансується роботодавцем і працівником (є ще третій компонент: добровільний приватний накопичувальний план, відомий у країні під назвою "компонент 3-а").

У центрі реформи перебував так званий перерахунковий коефіцієнт (Umwandlungssatz / Taux de conversion). Він є у Швейцарії базовим показником. З його допомогою накопичений до моменту виходу на пенсію капітал даної особи перераховується в розмір місячної пенсійної виплати. Зниження цього показника, говорили прихильники реформи, стало необхідним у зв'язку зі збільшенням середньої тривалості життя швейцарців.

Але ліві партії та профспілки виступили проти реформи і наприкінці березня 2023 року організували проведення референдуму, вказуючи, що люди муситимуть платити більше за меншу пенсію, водночас фінансова індустрія отримає додатковий зиск, викачуючи мільярди з пенсійних фондів другого компонента.

Аргументи влади змогли переконати швейцарців, які зазвичай схильні довіряти реформам, запропонованим парламентом та урядом. На користь реформи свої голоси віддали лише 32,9% виборців, тоді як проти реформи виступили 67,1% тих, хто має в країні право голосу.

Аргументи, які наводили прихильники екологічної ініціативи, теж не переконали виборців країни. Ініціатива Für die Zukunft unserer Natur und Landschaft ("За майбутнє нашої природи і ландшафту", у пресі вона називалася коротко "Ініціатива на користь біорізноманіття"), висунута лівими природоохоронними асоціаціями й організаціями ще у вересні 2020 року, вимагала зарезервувати в країні додаткові матеріальні та, звісно ж, фінансові ресурси "для вільного розвитку здорового екосередовища".

Багато противників ініціативи були переконані, що в разі її реалізації вона мала б значні негативні наслідки для сільського господарства, сфери туризму та для виробництва електроенергії. Не кажучи вже про те, що вона помітно обмежила б суверенні права федерального центру та суб'єктів федерації щодо самостійного формування своєї сільськогосподарської політики, а отже, Швейцарія могла б ще більшою мірою стати залежною від продовольчого імпорту.

Результат голосування виявився доволі очевидним і однозначним: на її користь свої голоси віддали 37 відсотків виборців, тоді як проти виступили 63 відсотки тих, хто має в країні право голосу.

Нагадаємо, в березні у Швейцарії на референдумі проголосували за підвищення пенсійних виплат для літніх людей, а також проти підвищення встановленого законом пенсійного віку.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2085
 0,0562
0,14
EUR
1
45,9598
 0,2360
0,51

Курс обміну валют на сьогодні, 10:12
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,8135  0,12 0,29 41,4888  0,08 0,19
EUR 45,7353  0,07 0,16 46,4524  0,08 0,17

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2400  0,06 0,15 41,2600  0,06 0,15
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес