Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Orlen інвестує в НПЗ і термінал з перевалки біопалива у Гданську

 

Orlen здійснює кілька інвестицій у Гданську, які мають на меті сприяти розвитку його нафтопереробного бізнесу в найближчі роки, повідомляє Parkiet. Ключові з них, щодо будівництва морського перевантажувального термінала нафтопродуктів на Мартві-Віслі й блоку гідрокрекінгу нафти (ГБО), здійснюються самостійно. Своєю чергою, проєкти, які безпосередньо впливають на поточну роботу НПЗ, перебувають у компетенції Гданського НПЗ, компанії, в якій 70% акцій належать Orlen, а решта 30% - Aramco Overseas.

У рамках проєкту будівництва термінала на річці Мартва-Вісла компанія з Плоцька щойно завершила встановлення восьми автоматизованих завантажувальних рукавів, які використовуватимуться для перевантаження сировини й продуктів між кораблями й нафтопереробним заводом у Гданську. Наразі весь проєкт виконано на понад 75%. Його вартість становить приблизно 0,5 млрд злотих, а завершити роботи планується у другій половині 2025 року.

Метою будівництва термінала є підвищення рентабельності й безпеки постачань біокомпонентів для виробництва біобензину й біодизелю та транспортування продукції, виробленої на НПЗ. Його планова потужність може досягати 2 млн тонн продукції на рік.

«Термінал у Гданську обслуговуватиме два ключових потоки продукції: приймання біокомпонентів для виробництва біопалива, які зараз доставляються на НПЗ у Гданську залізницею, і транспортування на судна передових базових масел 2-го покоління, які вироблятимуться на новозбудованій установці гідрокрекінгу. Він також використовуватиметься для перевантаження суднового палива MGO (Marine Gas Oil) із низьким вмістом сірки, призначеного для головних двигунів і допоміжного обладнання суден, а також напівфабрикатів нафтопереробного заводу», - зазначає Лукаш Войташек, директор відділу розвитку логістики Orlen.

Трохи пізніше від термінала може запрацювати установка гідрокрекінгу вартістю понад 1,8 млрд злотих. Її запуск заплановано на IV квартал 2025 року, а вихід на повну потужність - на перше півріччя 2026 року. Потужність нової установки становитиме 400 тис. тонн на рік олив 2-ї групи, які потрібні для виробництва моторних олив і мастил, що використовуються в промисловості й на автомобільному транспорті.

Гданський НПЗ також здійснює значні інвестиції. 2024 року підприємство, серед іншого, має конкретні витрати на плановий ремонт. Реалізація плану технічного обслуговування й реконструкції коштуватиме 312 млн злотих. Крім того, є витрати, пов'язані із заміною пошкоджених частин трубопроводів, реконструкцією резервуарів і пристосуванням будівель для подальшого переміщення працівників.

Минулий рік став першим роком, коли Гданський НПЗ цілий рік працював у так званій «моделі обробки». У результаті замість максимізації прибутку компанія зосередилася на ефективному переробленні нафти для своїх акціонерів. 2023 року він отримав 3,8 млрд злотих доходів і 311,5 млн злотих чистого прибутку. Прогноз на цей рік передбачає досягнення показників на рівні 3,9 млрд і 248 млн злотих відповідно.

За матеріалами: EnKorr
Ключові теги: Польща
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2174
 0,0142
0,03
EUR
1
44,7044
 0,0649
0,14

Курс обміну валют на сьогодні, 10:20
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,0815  0,05 0,12 41,7474  0,05 0,13
EUR 44,6722  0,22 0,49 45,5415  0,16 0,36

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2050  0,02 0,04 41,2500  0,00 0,00
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес