Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

США попередили Іран про підозрілу ядерну діяльність - ЗМІ

 

Адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена минулого місяця висловила Ірану серйозне занепокоєння з приводу досліджень і розробок, які можуть бути використані для виробництва ядерної зброї, повідомляє Axios із посиланням на обізнані джерела зі США та Ізраїлю.

Згідно зі співрозмовниками порталу, приблизно в березні розвідувальні служби США та Ізраїлю отримали інформацію, яка свідчить про те, що іранські вчені займаються комп'ютерним моделюванням і дослідженнями в галузі металургії, які можуть бути використані для розробки ядерної зброї.

"Офіційні особи побоюються, що це може бути частиною таємних зусиль Ірану використати період, що передує президентським виборам у США, для просування до створення ядерної зброї", - зазначає портал.

За словами джерел Axios, адміністрація Байдена кілька тижнів тому передала іранцям свої побоювання через третю країну, а також прямими каналами.

У відповідь було отримано пояснення іранців, що жодних змін у політиці не відбулося і вони не працюють над створенням ядерної зброї.

Американський чиновник заявив порталу, що послання, яке США надіслали іранцям, було ефективним, але додав, що, як і раніше, існують серйозні побоювання щодо іранської ядерної програми.

"Ми не бачимо ознак того, що Іран наразі робить ключові дії, які були б необхідні для створення випробуваного ядерного пристрою", - сказав Axios американський чиновник.

"Ми неймовірно серйозно ставимося до будь-якої ядерної ескалації з боку Ірану. І, як ясно дав зрозуміти президент, ми прихильні до того, щоб ніколи не дозволити Ірану отримати ядерну зброю, і ми готові використовувати всі елементи національної могутності для забезпечення такого результату", - додав він.

Раніше президент Ірану Масуд Пезешкіан відкинув звинувачення США і союзників у тому, що ядерна програма Ірану спрямована на створення ядерної зброї.

У статті, опублікованій у Tehran Times, він заявив: "Я хотів би наголосити, що оборонна доктрина Ірану не передбачає ядерну зброю, і настійно закликаю Сполучені Штати зробити висновки з минулих прорахунків і відповідним чином скоригувати свою політику".

Він нагадав, що саме США вийшли зі Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми (СВПД) і запровадили екстериторіальні односторонні санкції, чим "завдали шкоди нашій економіці на сотні мільярдів доларів".

У 2015 році "шістка" міжнародних посередників (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США, Франція) та Іран підписали СВПД, що передбачало зняття з Ірану санкцій в обмін на обмеження Тегераном ядерної програми. У травні 2018 року Дональд Трамп, який був тоді президентом США, вийшов із СВПД і відновив односторонні антиіранські санкції. У відповідь Тегеран почав поетапно скорочувати свої зобов'язання щодо обмеження ядерної програми в межах угоди.

Президент США Джо Байден заявив про готовність за певних умов повернутися в ядерну угоду.

У грудні минулого року МАГАТЕ поширило доповідь, у якій стверджувалося, що Іран нарощує запаси збагаченого урану. Це, як заявив у січні поточного року прессекретар глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля Петер Стано, викликає в ЄС велику стурбованість, і в Брюсселі вважають за необхідне повернутися до іранської ядерної угоди.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: США, Іран
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4627
 0,2052
0,50
EUR
1
45,3457
 0,3668
0,82

Курс обміну валют на 16.07.24, 10:18
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7833  0,17 0,42 41,4392  0,20 0,49
EUR 44,4229  0,20 0,45 45,2717  0,27 0,61

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4200  0,03 0,07 41,4400  0,06 0,14
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес