Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Нігер, Малі та Буркіна-Фасо офіційно створили конфедерацію

Нігер, Малі та Буркіна-Фасо офіційно створили конфедерацію

 Військові правителі Малі, Нігеру та Буркіна-Фасо після підписання договору про створення конфедерації

Військові правителі трьох африканських країн - Нігеру, Малі та Буркіна-Фасо - підписали договір про створення про створення конфедерації альянсу держав Сахеля (області в Західній Африці, де розташовані ці країни. - Ред.) увечері в суботу, 6 липня. Вони зробили це напередодні саміту Економічної спільноти країн Західної Африки (ECOWAS), що знаменує собою чергове випробування для регіонального блоку, від якого три країни відокремилися на початку цього року, пише 7 липня агентство AFP.

У кожній із цих країн при владі перебувають військові хунти, які прийшли до влади внаслідок державних переворотів. Хунти погодили остаточний варіант плану з формування конфедерації альянсу держав Сахеля у столиці Нігеру Ніамеї ще 18 травня.

У комюніке, що супроводжує договір, зазначено, що країни створять єдиний інвестиційний банк і стабілізаційний фонд, координуватимуть свої дипломатичні зусилля й об'єднуватимуть ресурси для спільних проєктів у галузі сільського господарства, видобувної промисловості та енергетики.

Розрив з ECOWAS хунти бачать як незворотній

Лідери хунт, які утримують владу в цих державах, не мають наміру знову налагоджувати відносини з ECOWAS. Військовий лідер Нігеру Абдурахман Тчіані назвав цей розрив "незворотнім", а тимчасові президенти Малі (Ассімі Гоїта) і Буркіна-Фасо (Ібрагім Траоре) його підтримали. Тчіані назвав підписання договору про конфедерацію Сахеля кроком до "побудови спільноти, вільної від контролю чужих сил, і альтернативою штучно створеним регіональним групам", маючи на увазі ECOWAS.

Лідери хунт регулярно критикували ECOWAS за занадто тісні, на їхню думку, відносини з країнами Заходу. Експерти переконані, що розрив відносин ключових держав Сахеля зі США і Францією, а також скасування контролю над військовими витратами, були попередньою умовою для угоди про співпрацю у військовій сфері з Росією.

Зі свого боку ECOWAS раніше докладав зусиль, щоб переконати Малі, Нігер і Буркіна-Фасо повернутися до демократичної форми правління.

Нігер, Малі та Буркіна-Фасо зближуються з РФ

Військові перевороти в Нігері, Малі та Буркіна-Фасо відбулися у 2021-2023 роках. Після них країни призупинили членство в ECOWAS і розірвали низку договорів із Францією, чиїми колоніями були до другої половини ХХ століття.

У країнах Сахеля кілька років розміщувалися найманці ПВК "Вагнер". Російська військова присутність зберігається там і зараз. Обстановка у всіх трьох країнах нестабільна: конфлікти між арміями хунт і збройними угрупованнями, які їм протистоять, відбуваються регулярно. Численні воєнні злочини скоюються, зокрема, проти цивільного населення. Усі три країни належать до найбідніших у світі.

ФРН закриває авіабазу Бундесверу в Нігері

Напередодні стало відомо, що Німеччина припиняє використання авіатранспортної бази Бундесверу, розташованої недалеко від столиці Нігеру. За даними міноборони ФРН, військова база в цій африканській країні буде закрита до 31 серпня 2024 року, а німецькі військовослужбовці повернуться на батьківщину.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: Нігер
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,1859
 0,0343
0,08
EUR
1
45,4322
 0,0914
0,20

Курс обміну валют на 04.10.24, 10:56
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9172  0,05 0,11 41,5144  0,03 0,08
EUR 45,2912  0,13 0,30 45,9936  0,12 0,26

Міжбанківський ринок на 04.10.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2000  0,04 0,11 41,2150  0,03 0,08
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес