Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Війна Путіна в Україні стала поворотним моментом для глобальної економіки - МВФ


 

Крім людських втрат, а також економічної шкоди, завданої війною Путіна в Україні, агресія РФ також потягнула за собою серйозні наслідки для глобальної економіки, ставши практично поворотним моментом, що впливатиме на світ у майбутньому.

Про це йдеться в доповіді першої заступниці директора-розпорядника МВФ Гіти Гопінат, повідомляє Укрінформ.

«Війна стала поворотним моментом і для світової економіки. Вона посилила тиск фрагментації та призвела до збільшення витрат на оборону - в той час як країни впроваджують заходи для зміцнення своєї економічної та національної безпеки»,- зауважила представниця Фонду.

Вона зазначила, що такі заходи допомагають країнам адаптуватися до нової реальності конфліктів. Однак у порівнянні з десятиліттями прагнення до економічної ефективності, ці заходи «зроблять глобальну економіку більш схильною до шоків із вищим інфляційним тиском, зниженням потенційного зростання виробництва та нестабільністю державних фінансів».

Найбільших наслідків, звісно, зазнала сама Україна, зауважує Гопінат. Потужна глобальна підтримка та макроекономічна політика українського уряду і НБУ допомогли країні уникнути глибокої макроекономічної нестабільності та утримали інфляцію. Але попри це, економічна шкода є величезною: обсяг виробництва став на 25% нижчим за довоєнний рівень, а значна частина капіталу знищена війною.

«Потрібна постійна допомога. Конференція з відновлення України в Берліні (11-12 червня) щойно обговорювала шляхи, якими світ може допомогти, і МВФ продовжить відігравати свою роль», - зауважила Гопінат.

Тим часом, за її словами, війна РФ в України створила наслідки глобального масштабу, передусім для Європи та безпосередніх сусідів України в Центральній, Східній та Південно-Східній Європі.

По-перше, йдеться про інфляцію. Найбільше її відчули країни Європи, особливо залежні від природного газу з Росії. Коли постачання газу припинилося, ціни на енергоносії різко зросли, підвищили споживчі витрати та завдали серйозного удару по підприємствах і домогосподарствах. Збої в експорті зерна з України також сприяли інфляції на продовольство та посилили удар по споживачах.

Війна Путіна в Україні стала поворотним моментом для глобальної економіки - МВФ

 

По-друге, наслідки відчуло економічне зростання, особливо на тлі пандемії COVID-19, коли купівельна спроможність населення знизилася, а зростання інфляції змусило центробанки посилити монетарну політику.

Війна Путіна в Україні стала поворотним моментом для глобальної економіки - МВФ

 

По-третє, підвищилися видатки на оборону, які, ймовірно збільшуватимуться і далі - з урахуванням викликів національній безпеці.

Війна Путіна в Україні стала поворотним моментом для глобальної економіки - МВФ

 
«Прямі збитки, завдані війною Росії Україні, є величезними. Але при цьому легко недооцінити вплив конфлікту на геоекономічний ландшафт та глобальну економіку. Насправді, війна в Україні стала поворотним пунктом для глобальної економічної фрагментації», - заявила представниця МВФ.

Війна Путіна в Україні стала поворотним моментом для глобальної економіки - МВФ

 

Як повідомляв Укрінформ, у МВФ оцінюють, що активність світової економіки дозволить досягти зростання цього року до 3,2% попри всі виклики. Глава Фонду Крісталіна Георгієва у цьому зв'язку зазначила, що глобальне середовище залишається складним, а геополітична напруженість збільшує ризик фрагментації світової економіки. За її словами, глобальна економічна діяльність все ще залишається слабкою за історичними мірками.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,5374
 0,0236
0,06
EUR
1
43,3547
 0,0414
0,10

Курс обміну валют на сьогодні, 10:35
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,3364  0,02 0,05 40,9136  0,01 0,02
EUR 43,2660  0,03 0,07 43,9992  0,07 0,15

Міжбанківський ринок на сьогодні, 12:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,5100  0,01 0,02 40,5300  0,01 0,02
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес