Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ЄП затвердив нові правила про бюджетний дефіцит ЄС

 

Європарламент затвердив реформу бюджетних правил Європейського Союзу (ЄС). На пленарному засіданні у Страсбурзі у вівторок, 23 квітня, більшість депутатів підтримала досягнутий раніше компроміс між країнами-членами ЄС - так званий Пакт стабільності та зростання.

Нові правила дадуть змогу зберегти основні параметри наявного на цей час Пакту стабільності ЄС, але передбачають більшу гнучкість у скороченні боргів і дефіцитів бюджету для країн із високим рівнем заборгованості внаслідок кризи COVID-19 і війни в Україні. Зокрема, у майбутньому будуть застосовуватися чіткі правила щодо мінімально необхідного зниження заборгованості для країн із високим її рівнем. Водночас дозволятиметься більше зважати на ситуацію в конкретних країнах.

Утім, загальний обсяг держборгу, як і раніше, не має перевищувати 60 відсотків валового внутрішнього продукту (ВВП). Крім того, дефіцит державного фінансування, тобто розрив між державними доходами й витратами, що покривається кредитами, повинен залишатися на рівні нижче 3 відсотків ВВП.

Крім того, країни з високим рівнем держборгу (понад 90 відсотків) будуть зобов'язані щорічно скорочувати коефіцієнт заборгованості на 1 відсотковий пункт, а країни з показником заборгованості 60-90 відсотків - на 0,5 відсоткового пункту. Реформа покликана модернізувати Пакт стабільності ЄС, щоб забезпечити інвестиції та водночас уникнути надмірної заборгованості окремих країн-членів.

Згідно з борговими правилами, ухваленими наприкінці 1990-х років, дефіцит бюджету країни не повинен перевищувати трьох відсотків ВВП. Зазвичай держави повинні щорічно виплачувати 5 відсотків від суми боргу, що перевищує 60-відсоткову позначку.

Груднева бюджетна реформа ЄС

Реформа бюджетних правил була узгоджена в грудні 2023 року Радою ЄС під головуванням Іспанії. Нові фіскальні правила для країн-членів ЄС будуть реалістичнішими й водночас ефективнішими, написав міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер (Christian Lindner). "Вони поєднують у собі чіткі цифри щодо зниження дефіциту і коефіцієнта заборгованості зі стимулами для інвестицій і структурних реформ", - зазначив він.

Дію Пакту стабільності Євросоюз призупинив під час пандемії COVID-19, а потім під час війни в Україні, щоб дати змогу країнам отримати багатомільярдні запозичення для допомоги своїй економіці. Повернення до колишніх правил вважають небезпечним для економічного відновлення Європи.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3969
 0,1376
0,35
EUR
1
42,3359
 0,0261
0,06

Курс обміну валют на вчора, 11:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3315  0,04 0,11 39,8738  0,05 0,14
EUR 42,1796  0,00 0,01 42,9208  0,04 0,10

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,15 0,38 39,4400  0,12 0,29
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес