Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Білий дім не пов'язує РФ із випадками «гаванського синдрому»

 

У Білому домі відмовилися коментувати причетність Росії до відомих випадків "гаванського синдрому". "Наскільки нам відомо, департамент національної розвідки не робив висновку про те, що до інцидентів причетна Росія", - заявила журналістам на традиційному брифінгу в понеділок, 1 квітня, речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

Раніше в Пентагоні повідомили, що симптоми, які дістали назву "гаванський синдром", були помічені під час саміту НАТО у Вільнюсі 2023 року. "Я можу підтвердити, що високопоставлений чиновник міністерства оборони зазнав симптомів, аналогічних тим, про які повідомлялося під час аномальних інцидентів зі здоров'ям", - розповіла журналістам заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

За її інформацією, чиновник був присутній на саміті, але не входив до складу офіційної делегації американського військового відомства. При цьому і Карін Жан-П'єр, і Сабріна Сінгх зазначили, що питання про можливу причетність російських спецслужб до інцидентів слід ставити представникам національної розвідки США.

ГРУ і "гаванський синдром"

Під "гаванським синдромом" розуміють сукупність низки неврологічних симптомів, що включають запаморочення, нудоту, головні болі і проблеми зі слухом, які вперше спостерігали в листопаді 2016 року в деяких співробітників посольств США та Канади і членів їхніх сімей у Гавані. У наступні роки аналогічну симптоматику було виявлено у кількох сотень американських дипломатів, військових і співробітників спецслужб у різних країнах світу, що змусило владу США вважати те, що відбувається, наслідком діяльності іноземних спецслужб.

Спільне розслідування CBS, Der Spiegel і The Insider виявило зв'язок деяких випадків виникнення "гаванського синдрому" з діяльністю співробітників Головного управління генерального штабу ЗС РФ (раніше більш відомого як ГРУ). А деякі з постраждалих упізнали за фотографіями російських військових розвідників з військової частини 29155, як людей, яких вони бачили перед виникненням симптомів або одразу після них. Також у розслідуванні наголошується, що пов'язана з ГРУ Військово-медична академія вивчала клінічні ефекти, які спричиняються "гаванським синдромом", а один із ключових учасників групи 29155 отримав державне замовлення на розробку акустичної зброї.

Водночас у січні 2022 року ЦРУ дійшло висновку, що численні випадки "гаванського синдрому" можуть мати природні причини і жодним чином не пов'язані з імовірною ворожою діяльністю інших держав.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: США, Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6370
 0,1219
0,31
EUR
1
42,2986
 0,0655
0,15

Курс обміну валют на сьогодні, 10:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3729  0,01 0,03 39,9288  0,00 0,00
EUR 42,1825  0,05 0,12 42,9621  0,03 0,07

Міжбанківський ринок на вчора, 11:53
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6350  0,19 0,48 39,6500  0,18 0,46
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес