Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Туск хоче послабити польські закони про заборону абортів

 Учасники акції протесту проти заборони абортів у польському Вроцлаві

Уряд Польщі готовий пом'якшити обмеження на доступ до засобів екстреної контрацепції - пігулок "на наступний ранок". Як передає агенція AFP, про це у середу, 24 січня, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

За його словами, польський Кабмін схвалив проєкт закону, який має на меті скасувати політику продажу цих пігулок лише за рецептами, запроваджену колишнім урядом партії "Право і справедливість" (ПіС).

Туск заявив, що безрецептурна екстрена контрацепція буде доступна для жінок старше 15 років, а також висловив надію, що законопроєкт буде підтриманий парламентом і підписаний президентом.

Раніше екстрена контрацепція була доступна без рецептів, але ситуація змінилася у червні 2017 року, коли у Польщі ухвалили закон, що обмежує доступ до засобів екстреної контрацепції - відтоді вимагався рецепт на таблетки після консультації з лікарем.

Туск заявив, що його уряд також прагне послабити майже повну заборону абортів, хоча це питання є спірним у цій традиційно католицькій країні.

"Ми готові найближчими годинами подати до парламенту законопроєкт про легальні та безпечні аборти до 12-го тижня", - сказав прем'єр журналістам.

На обидва законопроєкти чекає важка боротьба в парламенті, і не зрозуміло, чи отримають вони достатню підтримку для ухвалення. Навіть якщо це станеться, закони можуть бути ветовані консервативним президентом Анджеєм Дудою з ПіС.

Під час восьмирічного правління партії "Право і справедливість" у Польщі відбулося обмеження репродуктивних прав жінок із обмеженням доступу до абортів, а також штучного запліднення і екстреної контрацепції. Через ці заборони активісти та лікарі, які допомагають жінкам з процедурами, ризикують ув'язненням.

У березні 2023 року в першому такому випадку активістку Юстину Видржинську визнали винною у постачанні вагітній жінці таблеток для переривання вагітності. Її засудили до громадських робіт.

У Польщі заборонені практично всі аборти

Кожен судовий процес, пов'язаний з перериванням вагітності, спричиняє у Польщі хвилю емоцій. Тут, як і на Мальті, діють чи не найжорсткіші у Європі правила щодо цього - абортування плоду можливе лише у тому разі, якщо вагітність є наслідком зґвалтування або якщо життю чи здоров'ю вагітної загрожує небезпека.

Ще у 2020 році вагітність дозволялося переривати й у разі дефектів розвитку плоду. Конституційний суд, який перебував під контролем національно-консервативного уряду, сформованого партією ПіС, наклав заборону і на це. Це означає, що народжуватися повинні навіть діти з важкими вадами, які не мають шансів на виживання. Це також відповідає вченню католицької церкви в Польщі.

У 2021 році 34 тисячі жінок у Польщі шукали допомоги у перериванні вагітності в жіночих організаціях. Більшість отримала пігулки з-за кордону, понад 1500 мусили робити аборт закордоном. У польських лікарнях здійснили 107 переривань вагітності - вдесятеро менше, ніж у 2020 році, коли правила ще не були такими жорсткими.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: Польща
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6370
 0,1219
0,31
EUR
1
42,2986
 0,0655
0,15

Курс обміну валют на вчора, 10:11
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3623  0,01 0,02 39,9291  0,02 0,06
EUR 42,1332  0,05 0,12 42,9332  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на вчора, 11:53
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6350  0,19 0,48 39,6500  0,18 0,46
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес