Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Обсяг угод M&A у світі в 2023 р. був нижчим за $3 трлн уперше за десятиліття

 

Глобальний обсяг угод зі злиттів і поглинань (M&A) цьогоріч упав нижче $3 трлн уперше за останнє десятиліття через поєднання вищих відсоткових ставок і ескалації геополітичної напруженості.

Це розвіяло надії банкірів на те, що торішнє затишшя стане разовим явищем, пише Financial Times.

За даними Лондонської фондової біржі (LSE), 2023 року у світі було укладено угоди M&A на загальну суму $2,87 трлн, що на 17% менше за минулорічний обсяг. Таким чином, уперше з 2008-2009 рр. вартість оголошених угод впала більш ніж на 10% за підсумками другого року поспіль.

Найрізкіше падіння було зафіксовано в Європі - на 28%. Обсяг M&A в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні знизився на 25%, у США - на 6% (до $1,36 трлн).

Японія стала винятком із загальної тенденції, обсяг M&A в країні злетів на 32% Це було зумовлено угодами з купівлі сталевиробником Nippon Steel американського конкурента US Steel за $15 млрд і продажем промислового конгломерату Toshiba консорціуму інвесторів на чолі із фондом прямих інвестицій Japan Industrial Partners (JIP).

Обсяг угод на суму $500 млн, на які зазвичай припадає основна активність, у світі зменшився на 27% у доларовому вираженні. Кількість таких угод скоротилася на 6%.

"2023 рік явно виявився дуже повільним і більш млявим, ніж ми очікували, якщо подивитися на обсяг угод", - вважає глобальний керівник групи альтернативного капіталу UBS Симона Мелларе.

ДАНІ DEALOGIC

Розрахунки Dealogic також засвідчили, що глобальний обсяг M&A цього року був мінімальним за десятиліття і становив близько $3 трлн, що на 18% нижче за показник за 2022 рік.

У США сума угод впала на 8% - до $1,42 трлн, у Європі - на 32%, в АТР - на 20%.

Кількість транзакцій у світі обсягом понад $5 млрд у 2023 році скоротилася до 79 порівняно з 93 роком раніше, понад $10 млрд - до 33 із 37.

Обсяг M&A за участю компаній із різних країн зменшився на 3% - до $844 млрд.

НЕГАТИВНІ ФАКТОРИ

Організаторам угод цього року доводилося стикатися з проблемами на кількох фронтах. Кількість M&A і так занепала після сплеску активності в епоху пандемії, коли регулятори стали більш прискіпливими, а швидке зростання відсоткових ставок у світі ще більше охолодило ринок прямих інвестицій, зазначають експерти.

У жовтні відбулися оголошення про дві великі угоди в нафтовій галузі США за участю Exxon Mobil і Chevron Corp., що обіцяло відновлення активності у сфері M&A, проте війна Ізраїлю з ХАМАС завадила цьому.

"Регуляторне середовище протягом року було непростим, - зазначає керівник відділу глобальних злиттів і поглинань Goldman Sachs Марк Соррелл. - А щойно настрої покращилися, стався конфлікт на Близькому Сході".

Суворіше ставлення антимонопольних органів до великих угод утримує компанії від подання пропозицій про купівлю конкурентів. Угоду Microsoft Corp. з видавцем ігор для комп'ютерів і приставок Activision Blizzard на суму $75 млрд вдалося закрити лише за 21 місяць після її оголошення, а поглинання розробником програмного забезпечення Adobe Inc. компанії Figma, власника сервісу проєктування інтерфейсів, за $20 млрд так і не відбулося після того, як наглядові органи Євросоюзу і Великої Британії висловили сумніви щодо ймовірності її схвалення.

НАЙБІЛЬШІ УГОДИ

Обсяг M&A у четвертому кварталі зріс на 19% порівняно з тим самим періодом 2022 року, за даними Dealogic.

Це було зумовлено одразу двома угодами між американськими нафтовидобувними компаніями: Exxon підписала угоду про купівлю Pioneer Natural Resources Co. за $59,5 млрд (за $64,5 млрд з урахуванням боргу), а Chevron досягла домовленості про купівлю Hess Corp. за $53 млрд (за $60 млрд з боргом).

Ці M&A стали найзначнішими не лише в четвертому кварталі, а й за підсумками всього 2023 року.

Наступною за величиною угодою стала купівля американською фармацевтичною Pfizer Inc. за $43 млрд компанії Seagen, що спеціалізується на розробці протиракових препаратів.

У банківській галузі, за даними на кінець листопада, було оголошено 91 угоду на загальну суму майже $4 млрд порівняно зі 144 транзакціями на $8,2 млрд за аналогічний період 2022 року, повідомило S&P Global Market Intelligence.

Найбільшою угодою стала купівля Banc of California збанкрутілого PacWest Bancorp за рахунок обміну акціями, пише American Banker.

КОМІСІЇ БАНКІВ

Комісійні збори у сфері інвестиційного банкінгу постраждали через спад активності, скоротившись на 8% порівняно з минулим роком - до $105 млрд. Зокрема комісії від злиттів і поглинань впали найрізкіше - на 26%, до $29 млрд, що є найнижчим рівнем з 2016 року.

Goldman Sachs Group посів перше місце у світі у сфері консультування з питань злиттів і поглинань завдяки своєму провідному становищу в США. Morgan Stanley і JPMorgan Chase & Co. посіли друге і третє місця, при цьому лідируючи в Азії та Європі відповідно.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес