Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Європарламент закликав до санкцій за окупацію частини Грузії

 

Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав Раду Європейського Союзу запровадити цільові санкції щодо осіб, відповідальних, на його думку, за порушення суверенітету, територіальної цілісності та прав людини в Грузії. За резолюцію в четвер, 23 листопада, у Страсбурзі проголосували 495 депутатів, проти - сім, ще 50 - утрималися.

Європарламентарі просять Раду ЄС скласти санкційний список з урахуванням "списку Отхозорія-Татунашвілі", який уряд Грузії затвердив 2018 року. До нього входять особи, обвинувачені та засуджені за порушення прав людини в окупованих Росією грузинських регіонах.

Під час дебатів про вбивство в Південній Осетії громадянина Грузії Тамаза Гінтурі, що відбулися пізно ввечері 22 листопада, депутатка від Чехії Маркета Грегорова була однією з тих, хто закликав до запровадження штрафних заходів.

"Коли російські війська почали стріляти в наших українських сусідів, ми швидко відреагували і застосували санкції. По сусідству з нами є ще одна окупована країна, громадян якої вбиває і викрадає Росія. Грузія далі від нас? Так. Чи має це значення? Ні. Я насамперед закликаю Раду ЄС включити до наступного пакету санкцій тих, хто несе відповідальність за смерть Тамаза Гінтурі та за страждання грузинів", - заявила вона.

ЄП засуджує убивство Тамаза Гінтурі

Європарламент рішуче засудив убивство Тамаза Гінтурі та незаконне викрадення Левана Дотіашвілі і висловив співчуття сім'ям усіх вбитих громадян Грузії. ЄП також закликав до ретельного розслідування цього та інших убивств, а також до притягнення винних до відповідальності. Це ще один приклад "незаконних арештів і викрадень людей Росією в окупованих регіонах Грузії", що є кричущим нехтуванням міжнародним правом і людським життям, йдеться в резолюції.

Тамаз Гінтурі - "жертва путінської Росії, як і десятки тисяч українців у наші дні", вказав чеський парламентар Їржі Поспішил. "Давайте подивимося, що Росія робить у країнах колишнього СРСР, як вона намагається дестабілізувати ці країни, підтримувати там різні недемократичні режими або нападати на них безпосередньо, - додав він. - Ми повинні постійно нагадувати собі про це. Тому що якщо ми забудемо, що робить Путін, то Путін може перемогти Україну і почне загрожувати Європейському Союзу".

Парламентарі вимагають звільнення всіх громадян Грузії, "незаконно утримуваних окупаційним режимом". "Російські окупанти залишаються непокараними за жорстокі вбивства внутрішньо переміщених громадян Грузії, включно з Арчілом Татунашвілі, Гігою Отхозорією і Давитом Башарулі, а також за смерть Іраклія Кварацхелії, тоді як інші, як-от Іраклій Буба, залишаються в ув'язненні", - ідеться в тексті.

"Прикордонний" і "паспортний" контроль в окупованих регіонах протизаконні

На думку депутатів, етнічна дискримінація, встановлення загороджень із колючого дроту, зведення бар'єрів, проведення незаконних військових навчань і закриття "пропускних пунктів" завдає страждань населенню та підвищує ризик загострення конфлікту.

Євродепутати нагадали, що 6 листопада 2023 року, напередодні оприлюднення рекомендації Єврокомісіїнадати Грузії статус кандидата на вступ в ЄС, російські окупаційні сили вбили громадянина Грузії Тамаза Гінтурі та викрали, а потім під тиском міжнародної спільноти звільнили Левана Дотіашвілі в селі Кірбалі поблизу лінії адміністративного кордону.

Європарламент знову висловив тверду підтримку суверенітету і територіальній цілісності Грузії та рішуче засудив незаконну окупацію Росією Абхазії та Південної Осетії і триваючу незаконну діяльність з "прикордонного" і "паспортного" контролю в цих регіонах. Він закликав Росію повністю виконати угоду про припинення вогню від 12 серпня 2008 року, укладену за посередництва Євросоюзу, і вивести всі окупаційні сили.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5151
 0,1537
0,39
EUR
1
42,3641
 0,1331
0,31

Курс обміну валют на вчора, 10:38
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3548  0,05 0,13 39,9060  0,06 0,14
EUR 42,1852  0,06 0,15 42,9444  0,06 0,15

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4450  0,24 0,62 39,4700  0,24 0,60
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес