Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

У США збудували перший комерційний завод, який «‎висмоктуватиме» CO2 із повітря — з подальшим зберіганням під землею

У США збудували перший комерційний завод, який «‎висмоктуватиме» CO2 із повітря — з подальшим зберіганням під землею

 

«Ми хочемо‎ вловлювати мільйони тонн вуглекислого газу на рік», - каже директор Heirloom, компанії, що запустила комерційну установку.

Попри грандіозні плани на майбутнє, нині перший завод компанії, розташований в Трейсі, штат Каліфорнія, і відкритий у минулий четвер, може похизуватись поглинанням близько 1000 тонн CO2 на рік - що еквівалентно викидам 200 автомобілів.

Ліцензія на забруднення

Ідея використання технології вловлювання CO2 з повітря не нова - нині її випробовують сотні стартапів. У серпні адміністрація Байдена виділила $1,2 млрд допомоги кільком компаніям, зокрема й Heirloom, для будівництва повноцінних заводів.

Такі компанії, як Airbus і JPMorgan Chase, витрачають мільйони на купівлю кредитів на викиди вуглекислого газу, щоб виконати корпоративні обіцянки щодо клімату - і їх вже дехто називає «ліцензіями на забруднення».

Як працює технологія Heirloom

Технологія Heirloom базується на простій хімії: вапняк, осадова порода, яка утворюється, коли оксид кальцію зв'язується з вуглекислим газом - у природі цей процес триває роками, але на підприємстві цей процес прискорюється.

Як пише Бред Палмер з The New York Times, який побував на заводі, працівники нагрівають вапняк до 900ºC у печі, яка працює на відновлюваній електроенергії, а далі з нього виділяється вуглекислий газ, який перекачують в резервуар для зберігання.

 Порошок оксиду кальцію розсипають на лотках, де він з'єднується з вуглекислим газом і перетворюється на вапняк. Фото: The New York Times

Залишки оксиду кальцію, схожого на борошно, потім заливають водою і розкладають у великі лотки на стелажах та вивозять на відкрите повітря. Протягом трьох днів білий порошок поглинає вуглекислий газ і знову перетворюється на вапняк. Потім він повертається до печі, і цикл повторюється.

У США збудували перший комерційний завод, який «‎висмоктуватиме» CO2 із повітря — з подальшим зберіганням під землею

 Роботи переносять оксид кальцію на великих тацях до стелажів, де їх виставляють на відкрите повітря. Фото: The New York Times

Що там далі з CO2? У Каліфорнії Heirloom співпрацює з компанією CarbonCure, яка «змішує‎» вуглекислий газ із бетоном, де він мінералізується й більше не може витікати у повітря. У майбутніх проєктах Heirloom планує закачувати вуглекислий газ через підземні свердловини й закопувати його під землею.

Вартість відлову та зберігання CO2

Heirloom не розголошує точну ціну, але за підрахунками експертів відлов обійдеться у $600-1000 за тонну вуглекислого газу, що робить його безумовно найдорожчим способом обмеження викидів (навіть після нових федеральних податкових кредитів у розмірі до $180 за тонну).

Компанія поставила довгострокову ціль у $100 за тонну і прагне досягти її, частково завдяки економії на масштабі виробництва та масовому виробництві компонентів. Для свого наступного заводу, запланованого в Луїзіані, Heirloom використовуватиме більш ефективну піч і щільніше розташування, щоб заощадити на землі.

І знову Microsoft

Корпорація Microsoft, яка планує до 2030 року знизити викиди CO2, нині є найбільшим клієнтом Heirloom і підписала угоду про видалення 315 000 тонн вуглекислого газу з атмосфери.

Відповідно до останнього звіту компанії про екологічну стійкість, Microsoft має контракти на видалення щонайменше 2,5 мільйона тонн CO2 (приблизно 18% від загального обсягу викидів у 2021 фінансовому році) - сюди входять як пряме захоплення повітря, так і лісогосподарські проєкти. Корпорація також співпрацює зі Climeworks, яка відловлює вуглекислий газ з атмосфери та стартапом, що видаляє CO2, закопуючи морські водорості глибоко в океан.

Нафтове питання

У жовтні Heirloom обіцяла не приймати інвестиції від нафтогазових компаній і не використовувати свої технології для виробництва викопного палива, що здалося публічною відповіддю на зусилля іншої компанії, що намагається відловити вуглекислий газ з повітря.

Occidental Petroleum - нафтогазовий гігант, який став провідним гравцем у прямому захопленні повітря. Керівництво компанії заявило, що технологія може «‎зберегти нашу галузь», що насторожило екологів. Occidental нині будує інший тип установки прямого уловлювання повітря в Західному Техасі, яка може поглинати 500 000 тонн вуглекислого газу на рік. Далі компанія планує закачувати частину газу у виснажені нафтові свердловини, щоб видобувати більше сирої нафти.

Компанія каже, що викиди від «‎нової нафти» будуть компенсовані виведеним вуглекислим газом, який залишився під землею, утворюючи вуглецево-нейтральне паливо, яке можна використовувати в літаках або кораблях, які важко декарбонізувати.

За матеріалами: ITC.ua
Ключові теги: США
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2575
 0,2468
0,60
EUR
1
44,9789
 0,2526
0,56

Курс обміну валют на вчора, 10:18
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7833  0,17 0,42 41,4392  0,20 0,49
EUR 44,4229  0,20 0,45 45,2717  0,27 0,61

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4500  0,24 0,58 41,5000  0,26 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес