Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Покаялися перед Путіним: Російські мільярдери Фрідман і Авен назвали помилкою інвестиції за кордон

 

Російські мільярдери Пьотр Авєн і Михайло Фрідман назвали помилкою свої мільярдні інвестиції в європейські країни.

"Мені не дали вибору, мене витиснули... Сьогодні той факт, що ми вклали гроші в Англію, виглядає колосальною помилкою", - заявив Фрідман агентству Bloomberg.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну він жив у Лондоні, хоча і скаржився на санкції. У жовтні він спочатку переїхав до Ізраїлю, а після загострення безпекової ситуації у цій країні - до Москви.

"У мене величезний будинок і сад, і британська влада не дозволила мені найняти ні прибиральницю, ні садівника... Мені доводилося бути вдома щовечора і двічі на тиждень проходити перевірку в поліцейській дільниці. Я також не міг користуватися своєю машиною і був змушений користуватися громадським транспортом, а мій будинок далеко від метро", - поскаржився Фрідман.

Його бізнес-партнер Пьотр Авєн має громадянство Латвії і виїхав до цієї країни з Великої Британії минулого року. Тепер він також називає інвестиції у європейські країни помилкою і скаржиться на "психологічний тиск" через санкції.

За його словами, ще у липні 2022 року при вильоті з Великої Британії до Прибалтики поліція допитувала його в аеропорту Лондона протягом трьох годин і в якийсь момент запитала, чому він та його партнери вклали мільярди на Заході та розмістили свій головний офіс в Англії. "Через помилку!", - відповів мільярдер.

Фрідман та Авєн стверджують, що не розуміють, чому проти них запровадили санкції. Західні бізнесмени та політики несуть відповідальність за нинішню ситуацію у Росії "виразно не менше, ніж так звані російські олігархи", заявив Авєн Bloomberg.

Нагадаємо, наступного дня після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Фрідман і Авєн виїхали з Москви до Лондона. Фрідман називав конфлікт "трагедією" і засуджував війну, проте послідовно уникав прямої критики Путіна. Водночас його російські компанії продовжували заробляти у РФ, надаючи послуги окупаційним військам.

Однак у березні 2022 року Авєн, Фрідман та їхні партнери з LetterOne та "Альфа-Груп" мільярдери Герман Хан та Олексій Кузьмічов потрапили під санкції ЄС та Великої Британії, а у серпні 2023 року - і у "чорний список" Мінфіну США.

Коментуючи повернення Фрідмана до Москви російський президент Путін заявив, що ті росіяни, які вирішили повернутися до РФ, мають дотримуватися певних "морально-етичних норм".

"Що чекає на ту чи іншу людину при поверненні на Батьківщину - це теж залежить від того, як вона себе поводила. Одна справа порушувати закон, а інша - порушувати якісь морально-етичні норми щодо своєї Батьківщини... Якщо у свідомості переважної більшості, не якоїсь частини якоїсь еліти, а переважної більшості громадян людина поводилася щодо Росії аморально, то, звичайно, вона це відчуватиме, повернувшись сюди. А як інакше?", - сказав Путін.

Водночас його речник Дмитро Пєсков після коментарів Фрідмана та Авена для Bloomberg заявив, що повернення великих бізнесменів до Росії - це нормальний процес, оскільки "Батьківщина у них одна".

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Путін неодноразово закликав російських бізнесменів тримати свої активи у Росії, щоб закордонні правоохоронні органи не заарештували їх через санкції. Він розповідав, що "попереджав" російських бізнесменів про наслідки зберігання майна поза російською юрисдикцією, і ситуація, що склалася, стане для них "уроком".

За матеріалами: БізнесЦензор
Ключові теги: Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4627
 0,2052
0,50
EUR
1
45,3457
 0,3668
0,82

Курс обміну валют на вчора, 10:18
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7833  0,17 0,42 41,4392  0,20 0,49
EUR 44,4229  0,20 0,45 45,2717  0,27 0,61

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4500  0,24 0,58 41,5000  0,26 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес