Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

НАТО посилює патрулювання Балтики у зв'язку з пошкодженням підводної інфраструктури

 

НАТО посилює патрулювання Балтійського моря у зв'язку з пошкодженням підводної інфраструктури, заявив альянс.

Як передає агентство BNS, нові заходи включають в себе додаткові спостережні та розвідувальні польоти, зокрема патрульних літаків, літаків НАТО AWACS і безпілотників. Крім того, у Балтійському морі буде розгорнуто флотилію з чотирьох тральщиків НАТО.

"Рішення не означає збільшення військової загрози. Однак це підтверджує міцні союзницькі відносини і той факт, що НАТО вважає безпеку критично важливої інфраструктури дуже важливою", - сказав міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

За словами міністра закордонних справ Маргуса Цахкни, Естонія в четвер отримала підтвердження того, що пошкодження підводної інфраструктури між Естонією та Фінляндією, імовірно, має техногенний характер, і триває розслідування для з'ясування обставин пошкодження кабелю зв'язку між Естонією та Швецією.

"Безперервність критично важливих з'єднань Естонії гарантована, і їй немає жодної загрози. У розслідуванні інцидентів у Балтійському морі Естонія, Фінляндія і Швеція тісно співпрацюють, і ми тримаємо наших союзників по НАТО і партнерів у Європейському Союзі в курсі того, що відбувається. Разом із нашими союзниками ми підвищили пильність щодо того, що відбувається в Балтійському морі, і зробили кроки щодо захисту критично важливих з'єднань у Балтійському морі. При цьому я вітаю сьогоднішнє рішення НАТО спрямувати додаткові патрулі в Балтійське море, включно з літаками, дронамі і кораблями", - сказав Цахкна.

"Ми продовжуватимемо уважно стежити за ситуацією і залишатимемося в тісному контакті з нашими союзниками Естонією і Фінляндією, а також із нашим партнером Швецією", - заявив виконувач обов'язків прессекретаря НАТО Ділан Вайт.

"НАТО продовжить коригувати свою морську позицію в Балтійському морі і зробить усі необхідні кроки для гарантування безпеки наших союзників", - додав він.

8 жовтня оператор газової мережі Фінляндії Gasgrid Finland і естонський оператор газових мереж Elering помітили незвичайне падіння тиску в морському газопроводі. Клапани на ньому були закриті на кінцях обох країн, і витік зупинено. Фахівці не виключають, що причиною події могло стати судно, яке зачепило в штормову погоду якорем Baiticconnector і пошкодило трубопровід в економічній зоні Фінляндії. На їхню думку, на ремонт газопроводу може піти кілька місяців, приблизно до квітня.

Водночас президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявляв, що вважає, що пошкодження газопроводу Balticconnector і кабелю зв'язку між двома країнами, "цілком імовірно, спричинене іноземною діяльністю".

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зі свого боку заявляв, що вивчає обставини пошкодження газопроводу Balticconnector і кабелю зв'язку між Фінляндією та Естонією, і що альянс дасть рішучу відповідь, якщо йдеться про акт саботажу.

Протяжність підводної частини Balticconnector від естонського міста Палдиска до Інкоо у Фінляндії становить 77 кілометрів. Газопровід запрацював у 2020 році.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес