Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Чому Азербайджан ударив по Карабаху саме зараз і що далі

Чому Азербайджан ударив по Карабаху саме зараз і що далі

Азербайджан 19 вересня 2023 оголосив про початок "антитерористичних заходів локального характеру" в Нагірному Карабаху. Як ідеться у заяві міноборони країни, мета - безпека та конституційний лад Азербайджанської республіки в регіоні.

Баку запевняє, що не завдає ударів по цивільних об'єктах, а обстрілює позиції збройних сил Вірменії. Водночас омбудсмен невизнаної Нагірно-Карабаської республіки Гегам Степанян сказав, що є жертви серед цивільних.

В адміністрації президента Ільхама Алієва заявили, що Азербайджан готовий до зустрічі з представниками вірменського населення Карабаху в Євласі за умови виконання низки умов.

"Незаконні вірменські збройні формування мають підняти білий прапор, здати всю зброю, а незаконний режим [Карабаху] має саморозпуститись", - уточнили в адміністрації.

Інакше "антитерористичні заходи" триватимуть до кінця.

Раніше представники Карабаху закликала Баку зупинити вогонь і сісти за стіл переговорів.

Редактор ВВС Фаміль Ісмаїлов аналізує політичні наслідки операції Азербайджану в Нагірному Карабаху.

Військова операція Азербайджану в Нагірному Карабаху має стати знаком для всіх гравців, що Баку може встановити свій суверенітет над регіоном, якщо знадобиться, за допомогою сили, й на цей момент ніхто йому не перешкоджатиме.

Повідомлення про те, що генштаби Азербайджану та Туреччини обговорили ситуацію, а також заяви представниці МЗС РФ Марії Захарової, що російські миротворці до останнього не знали про проведення операції, яскраво демонструють реальний авторитет у регіоні двох держав, які безпосередньо в ньому залучені.

Навіщо Азербайджану потрібно проводити активну бойову операцію саме зараз? По-перше, із приходом зими в горах вести військові дії набагато складніше. По-друге, з погляду Баку ситуація дедалі більше виходила з-під контролю миротворців, з підготовкою вірменами бойових позицій і мінуванням доріг. "Армія оборони Арцаху" для Азербайджану - озброєні бойовики та терористи.

Чи вдасться змусити карабаських вірмен змиритися з нинішнім становищем так, як це зробило керівництво Вірменії, і прийняти умови Азербайджану - питання часу. Транспортні коридори заблоковані, і без погодження з Баку вантажі в Карабах провезти неможливо.

Спроби в Карабаху вести справи "як раніше" (мовляв, є де-факто влада, з усіма належними функціями - урядом, армією тощо) спиралися на присутність миротворців, але надії на гарантії Росії розтанули з початком російської агресії в Україні. Якщо відразу після війни 2020 року командування миротворців докладало зусиль для встановлення діалогу сторін, то пізніше вони зійшли нанівець.

Військова операція Баку важлива і для внутрішньої аудиторії: там її бачать як помсту за нещодавню загибель будівельників та військових, які підірвалися на міні.

Фактично сьогодні вірмени та азербайджанці живуть у двох паралельних реальностях, які створив для себе кожен із двох народів. В одній реальності: Азербайджан та Туреччина намагаються організувати новий геноцид і треба "дати гідну відповідь". В іншій: після 30 років приниження настав момент "справедливої відплати".

В обох реальностях немає місця для болю та мрій іншої сторони. Так народжуються етнічні чистки.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5345
 0,1025
0,26
EUR
1
42,3098
 0,0112
0,03

Курс обміну валют на сьогодні, 09:59
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3168  0,06 0,14 39,8764  0,05 0,13
EUR 42,1486  0,03 0,08 42,9073  0,05 0,13

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5300  0,10 0,26 39,5550  0,09 0,24
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес