Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Болгарський міністр: Пропаганда РФ підживила протести проти імпорту українського зерна

 

Міністр транспорту Болгарії Тодор Гвоздейков звинуватив російську пропаганду у спричиненні фермерських протестів проти імпорту сільгосппродукції з України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

"Проблема з імпортом українського зерна знову постає як пропаганда з боку Російської держави", - сказав міністр в інтерв'ю bTV.

Гвоздейков нагадав про рішення Європейської комісії та болгарського парламенту щодо дозволу на імпорт української продукції.

"Коли імпорт був дозволений у 2022 році, болгарські виробники зерна отримали прибуток у розмірі понад 1,25 млрд євро. У 2021 році прибуток був менший, але цей протест зараз має політичну мету. Вони намагаються дестабілізувати чіткий (проєвропейський геополітичний. - Ред.) напрямок Болгарії", - сказав Гвоздейков в інтерв'ю bTV.

"Болгарії нічого втрачати. Ми надаємо коридор солідарності, порт, через який можна експортувати зерно з України. І Болгарія від цього тільки виграє", - додав міністр.

У соціальних мережах Болгарії розгорнулася потужна дезінформаційна кампанія, спрямована проти українського агровиробництва. Найпопулярнішою фейковою новиною було те, що українські продукти харчування забруднені важкими металами і навіть ураном. Болгарська влада провела сотні перевірок українського зерна та продуктів, але не виявила жодної такої проблеми.

Прем'єр-міністр Ніколай Денков заявив у неділю ввечері, що реальної проблеми з імпортом української сільськогосподарської продукції не існує, оскільки Болгарія має право визначати, які обсяги вона хоче приймати.

Протест виробників зерна був викликаний падінням цін на насіння соняшнику на світових ринках, в той час як вони наполягають на тому, щоб місцеві переробні заводи купували їхню продукцію за цінами на 15-20% вищими за ринкову вартість. Однак це призведе до зростання цін на вироблену олію, яка фактично стане неконкурентоспроможною.

У неділю дезінформаційну кампанію продовжила голова Національної спілки пекарів та кондитерів Мар'яна Кукушева. Вона пояснила телеканалу Nova TV, що українську пшеницю можна використовувати лише на корм, оскільки вона містить хімічні сполуки "важких металів".

Це викликало реакцію Болгарського агентства з безпеки харчових продуктів, яке заявило, що в українській пшениці немає важких металів.

Продовольче агентство оголосило про посилення контролю і відбір зразків з кожної партії з України. На сьогодні було відібрано 575 зразків української продукції, і жодного відхилення від стандартів безпеки не було виявлено.

18 вересня фермери та власники переробних підприємств у Болгарії вивели важку техніку на транспортні розв'язки на знак протесту проти рішення парламенту не продовжувати надзвичайні заходи, що забороняють імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України.

Ключові теги: Болгарія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6688
 0,0673
0,17
EUR
1
42,4972
 0,0563
0,13

Курс обміну валют на вчора, 10:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4063  0,03 0,07 39,9633  0,02 0,05
EUR 42,2488  0,03 0,08 43,0083  0,01 0,02

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6900  0,10 0,25 39,7100  0,10 0,25
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес