Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ЄСПЛ схвалив практику досудового ув'язнення за розпалювання ненависті у соцмережах

 

Європейський суд із прав людини визнав правомірним утримання підозрюваних за розпалювання ненависті у соцмережах під вартою до судового вироку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на рішення суду.

Йдеться про справу громадянина Латвії Олександра Гапоненка, який подав скаргу до ЄСПЛ через його тримання під вартою у контексті висунутих проти нього кримінальних звинувачень щодо "дій, спрямованих проти національної незалежності, суверенітету, територіальної цілісності, державної влади або адміністративного устрою Латвійської Республіки у спосіб, не передбачений Конституцією" та "розпалювання національної, етнічної чи релігійної ненависті або ворожнечі з використанням автоматизованої системи обробки даних", пов'язаних з низкою його публікацій у Facebook.

Заявник скаржився на те, що при встановленні та продовженні строків тримання його під вартою національні суди не оцінили обґрунтованість підозри у вчиненні ним злочинів, у яких його підозрювали, та не навели відповідних і достатніх підстав для тримання його під вартою.

Він також скаржився на те, що тримання його під вартою становило невиправдане втручання у його свободу висловлення поглядів і, зокрема, у його право поширювати інформацію та ідеї.

Заявник стверджував, що причини, наведені для виправдання його тримання під вартою, були недостатніми. За його словами, дії, в яких його обвинувачували, а саме публікації на його сторінці у Facebook, становили законне здійснення ним свободи вираження поглядів.

Водночас уряд Латвії зазначив, що заявник підозрювався, а згодом був обвинувачений у вчиненні дуже серйозних злочинів, спрямованих проти національної незалежності, суверенітету та територіальної цілісності Латвії, а також у розпалюванні ненависті.

Згідно з рішенням, ЄСПЛ не вбачає жодних ознак свавілля в обґрунтуванні обласного суду. Суд доходить висновку про відсутність ознак порушення щодо арешту та попереднього ув'язнення заявника.

В ЄСПЛ відзначили особливий чутливий соціально-політичний контекст, що лежить в основі публікацій заявника. Зокрема, у своїх записах у Facebook заявник говорив, серед іншого, про нібито неминучі насильницькі конфлікти між латвійською державою та її російськомовними мешканцями, а також про міжнародний збройний конфлікт, що може перерости у ядерну війну між державами-членами НАТО (включаючи Латвію) та РФ.

"У зв'язку з цим Суд не може залишити поза увагою той факт, що Латвія є сусідньою країною Росії, яка на той час вже вторглася на територію Грузії...та встановила військовий і політичний контроль над частинами України... За цих обставин слід зазначити, що конкретна мета, на яку посилався Регіональний суд як на підставу для тримання заявника під вартою, полягала в необхідності запобігти повторенню таких публікацій, які prima facie можуть становити злочини, визначені національним законодавством як тяжкі", - йдеться у рішенні суду.

У ЄСПЛ наголосили, що у світлі конкретних обставин справи, які необхідно розглядати в їх сукупності, ця підстава не видається свавільною або явно необґрунтованою.

Суд звернув увагу на відносно коротку тривалість оскаржуваного заходу (чотири місяці і три дні), на існування періодичного судового перегляду, а також на той факт, що заявник був негайно звільнений після того, як слідчий суддя встановив, що тримання під вартою більше не є виправданим.

"За цих обставин Суд визнає, що втручання було "необхідним у демократичному суспільстві" для досягнення його законної мети. Отже, цей аспект скарги заявника є явно необґрунтованим", - йдеться у рішенні суду.

Олександр Гапоненко у 2017-18 роках створив низку дописів у Facebook, які стосувалися відносин між Латвією та РФ, а також РФ і Заходом.

Ключові теги: ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4627
 0,2052
0,50
EUR
1
45,3457
 0,3668
0,82

Курс обміну валют на вчора, 10:18
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7833  0,17 0,42 41,4392  0,20 0,49
EUR 44,4229  0,20 0,45 45,2717  0,27 0,61

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4500  0,24 0,58 41,5000  0,26 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес