Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Єврокомісія запропонувала створити етичний орган ЄС після корупційного скандалу

 

Єврокомісія у четвер запропонувала створити етичний орган, який би встановив загальні правила поведінки для посадовців всіх інституцій ЄС після корупційного скандалу у Європарламенті.

Про це "Європейська правда" повідомляє з посиланням на пресслужбу комісії.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтримала створення такого органу, коли вступила на посаду в 2019 році, а так званий скандал з "Катаргейтом" у Європарламенті пришвидшив роботу над пропозицією.

Наразі ЄС не має всеосяжних правил лобіювання, і пропозиція Єврокомісії встановить загальні стандарти для всіх посадовців у євроструктурах. Правила стосуватимуться подарунків, гостинності та подорожей, які пропонують треті сторони.

"Стандарти також застосовуватимуться до прийняття нагород, відзнак, призів або почесних звань", - йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Орган також встановить правила прозорості для зустрічей з представниками зацікавлених сторін, діяльності посадовців ЄС після того, як вони залишають посаду, а також того, як вони декларують свої інтереси та активи.

Раніше цього тижня антикорупційні чиновники та парламентарі висловили жаль з приводу того, що через шість місяців після того, як група євродепутатів була втягнута в корупційний скандал, в Європарламенті не затвердили нові антикорупційні правила.

Незалежний орган з етики охоплюватиме лобістську діяльність в Європейській комісії, Європейській раді та Європейському парламенті, а також в Європейському центральному банку, Європейському суді, Європейській рахунковій палаті, Економічному і соціальному комітеті та Комітеті регіонів.

"Якщо європейці хочуть вірити в наш Союз, його інституції повинні бути відкритими і бездоганними з точки зору етики, прозорості та доброчесності", - сказала фон дер Ляєн.

Комісія пропонує, щоб новий орган, який не матиме слідчих повноважень, очолював голова, який обиратиметься на ротаційній основі з-поміж усіх інституцій-учасниць. Також будуть залучені п'ять незалежних експертів.

Відсутність слідчих повноважень у цій пропозиції розкритикували багато євродепутатів.

"Європа заслуговує на краще, ніж половинчасті пропозиції", - сказав Стефан Сежурне, президент політичної групи "Оновити Європу".

"Нам потрібен незалежний етичний орган з повноваженнями для проведення розслідувань, а не беззубий бульдог. Консервативні європейські політики повинні припинити ховати голову в пісок і засвоїти уроки скандалу з "Катаргейтом", - додав Сежурне.

Тепер Єврокомісія запросить представників усіх інституцій та консультативних органів ЄС на липневу зустріч у Брюсселі, щоб розпочати переговори щодо цієї пропозиції.

"Катаргейт" розпочався у грудні минулого року, коли Бельгія висунула звинувачення чотирьом особам, пов'язаним із Європейським парламентом, за звинуваченнями у тому, що Катар, який приймав Чемпіонат світу з футболу, обдаровував їх готівкою та подарунками з метою вплинути на ухвалення рішень.

Одна з головних підозрюваних у справі про корупцію в Європейському парламенті, колишня віцепрезидентка Єва Кайлі, з кінця травня вже не перебуває під домашнім арештом.

Ключові теги: ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4627
 0,2052
0,50
EUR
1
45,3457
 0,3668
0,82

Курс обміну валют на вчора, 10:18
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7833  0,17 0,42 41,4392  0,20 0,49
EUR 44,4229  0,20 0,45 45,2717  0,27 0,61

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4500  0,24 0,58 41,5000  0,26 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес